SALT LAKE CITY - De schaatsers beginnen vrijdagavond (Nederlandse tijd) aan het laatste wereldbekerevenement van het seizoen.

Op het ijs van Salt Lake City strijdt de mondiale elite om de World Cup. De mannen verschijnen op de eerste dag bij de 500 en 1500 meter op het ijs, terwijl de vrouwen de 1000 en 3000 meter afwerken.

Op de 500 en 1500 meter heeft geen enkele Nederlander zicht op de eindzege. Op de sprintafstand kan de Chinees Fengtong Yu nog nauwelijks de World Cup ontgaan, al hoopt zijn Japanse rivaal Keiichiro Nagashima dat de koploper in de ultieme wedstrijd een flinke misstap maakt.

Davis

Op de 1500 meter staat de Amerikaan Shani Davis fier aan kop. De voorsprong op de Noor Havard Bokko bedraagt 47 punten, hetgeen voor de blonde allrounder normaal gesproken een te groot gat is. Mark Tuitert staat derde in de rangschikking, maar heeft de eerste plek niet meer in het vizier.

Sven Kramer, Simon Kuipers en Stefan Groothuis meldden zich af voor de schaatsmijl, omdat ze krachten willen sparen voor de WK afstanden die volgende week in Vancouver worden gehouden.

Van Riessen

Op de kilometer voor vrouwen staat ook een DSB'er derde, Laurine van Riessen. De Leidse schaatsster heeft echter nog slechts een mathematische kans op de eindzege, aangezien de Canadese vrouwen Christine Nesbitt (1e) en Kristina Groves (2e) een flinke voorsprong hebben.

De World Cup lange afstanden is reeds vergeven aan Martina Sablikova, waardoor de Tsjechische wellicht hoopt met het verbeteren van het wereldrecord extra cachet aan de eindzege te geven. De wedstrijden beginnen om 20.30 uur Nederlandse tijd.

Bekijk de video: Smeekens begint aan laatste opdracht