ALKMAAR - NAC Breda en FC Volendam hebben donderdagavond de halve finale van het toernooi om de KNVB-beker bereikt. NAC zorgde daarbij voor de grootste verrassing: De ploeg van trainer Robert Maaskant won in Alkmaar met 2-1 van AZ, de koploper van de eredivisie.

Volendam klopte in het Parkstad Limburg Stadion Roda JC in de verlenging met 3-2.

AZ kwam als thuisclub in de eerste helft nog wel op voorsprong tegen NAC door Moussa Dembélé. Na rust schoten Nourdin Boukhari en Anthony Lurling de club uit Breda alsnog naar de halve finales.

NAC maakte daarmee ook een einde aan een reeks van vijftien competitie- en bekerduels die AZ in het DSB Stadion allemaal winnend had afgesloten.

Van Gaal

Trainer Louis van Gaal kon donderdag maar moeilijk leven met de uitschakeling van AZ. "Je gooit een titel weg", aldus Van Gaal tegen RTL 7. "In mijn ogen was dit niet nodig. De kansenverhouding was in het voordeel van AZ."

De blessure van Gill Swerts, die tijdens de rust werd vervangen, speelde volgens Van Gaal een grote rol. "We hebben in verdedigend opzicht de laatste tijd al veel tegenslagen gehad en veel wisselingen moeten toepassen. Dit was er eentje teveel."

FC Volendam

Voor FC Volendam maakte invaller Melvin Platje maakte het winnende doelpunt. FC Volendam kwam via Tim Bakens op voorsprong, maar Roda JC boog na de rust de achterstand via Yulu Matondo en Davy de Fauw om tot 2-1.

Platje sleepte er voor de gasten een verlenging uit, die hij zelf met een fantastische volley besliste.

Halve finales

FC Twente speelt in de halve finale van de KNVB-beker tegen NAC Breda. Dat is later donderdagavond door loting bepaald. De andere halve eindstrijd gaat tussen FC Volendam en SC Heerenveen.

De drie mogelijke speeldata voor de twee halve finales zijn dinsdag 21, woensdag 22 en donderdag 23 april. Als er in de competitie geen verschuivingen plaatsvinden, wordt Twente-NAC vermoedelijk vastgesteld op 21 april en Volendam-Heerenveen op 22 april.

De winnaar van de wedstrijd tussen Volendam en Heerenveen wordt aangewezen als thuisspelende club voor de finale. De finale van de KNVB-beker is zondag 17 mei in De Kuip.