HEERENVEEN - Heerenveen heeft zich woensdagavond geplaatst voor de halve finales van de KNVB-beker. In het Abe Lenstra Stadion won de ploeg van trainer Trond Sollied met 3-1 van NEC.

De zege was geflatteerd, de elf spelers van coach Mario Been deden nauwelijks onder voor hun tegenstanders.

Heerenveen, dat de laatste twee ontmoetingen met NEC in de beker had verloren (1999 en 2003, beide keren in Friesland), begon sterk aan de wedstrijd.

Henrique

Al in de tweede minuut kon Paulo Henrique bijna profiteren van dom balverlies van verdediger Mark Otten, die terugkeerde na een langdurige knieblessure.

Doelman Gabor Babos redde echter. Danijel Pranjic was zeven minuten later bijna succesvol, maar het fraaie schot van de Kroaat werd door Babos vakkundig naast zijn doel getikt.

Na een kwartier van Fries overwicht kwam NEC in de wedstrijd, en wel door toedoen van de Friezen. Zij leken ten onrechte te geloven dat het allemaal vanzelf wel goed zou komen.

Schöne

Na een paar waarschuwingen was Lasse Schöne, nota bene ex-Heerenveen, degene die de score opende. De middenvelder van NEC nam een door verdediger Kristian Bak Nielsen weggekopte voorzet buiten het strafschopgebied prachtig ineens op de schoen.

Terwijl het Bengaals vuurwerk in het vak met Nijmeegse fans nog brandde, stond het alweer gelijk. Direct vanaf de aftrap sloeg Heerenveen terug.

De goal van Paulo Henrique was nog mooier dan die van Schöne. De aanvaller wipte de bal met de rug naar het doel over zichzelf heen en vanuit de draai passeerde hij Babos met een lob.

Hoogtepunten

Het waren hoogtepunten van schoonheid, maar ze staken schril af tegen de rest van de wedstrijd. Hoe verder deze vorderde, hoe meer het in Friesland echt bekervoetbal werd: geen goed spel, wel heel veel strijd.

Het vele balverlies aan beide kanten kwam de amusementswaarde meestal ten goede, maar verzorgde kansen waren, vooral na rust, niet meer te zien.

De beste scoringsmogelijkheden waren voor NEC, dat met Rommedahl, Van Beukering en Koenders niet de gewenste afmakers had.

Ingelsten

Heerenveen bleek deze wel te hebben, op een moment dat niets wees op een Friese goal. Patrik Ingelsten, invaller voor vleugelspits Roy Beerens, maakte ruim een kwartier voor tijd de 2-1.

Na een pass van de onzichtbare Viktor Elm kreeg Ingelsten de bal met een gelukje (via het been van een tegenstander) mee, maar de 27-jarige Zweed zette goed door en rondde beheerst af.

Slechts drie minuten later zat het duel er eigenlijk op. Heerenveen profiteerde optimaal van ruimte in de Nijmeegse verdediging. Uiteindelijk werkte Elm de bal achter Babos.

Kivuvu

Ondanks twee wissels van Been (Kivuvu voor Sibum en Worm voor Rommedahl) had NEC niet meer de kracht iets aan de achterstand te veranderen.

Heerenveen, dat vrijdag nog een overwinning behaalde bij PSV, won zo voor de derde keer op rij.

Het laatste puntenverlies stamt van 15 februari, 1-1 bij NEC. Die twee verloren punten werden woensdag tegen dezelfde tegenstander ruimschoots goedgemaakt.

ZIE OOK:

Tegenslag voor NEC-verdediger Otten
‘Juist nu was hier iets te halen’

SC Heerenveen - NEC