AMSTERDAM - Olympia's Tour heeft dit jaar onder invloed van een nieuw bestuur een facelift gekregen.

De oudste wieleretappekoers van Nederland kent in haar 57e editie zes in plaats van negen koersdagen, opent met een ploegentijdrit in Amsterdam en sluit af met een Limburgse etappe over selectief terrein.

In de afgelopen jaren eindigde de wedstrijd ook in Limburg, maar lagen de heuvels in de ogen van de renners te ver van de finishlijn om echt voor schifting in het klassement te zorgen.

Toekomst

Met deze en meer op de presentatie gerichte veranderingen hoopt organisator Frank Boelé de ronde toekomst te geven.

Boelé is in het eerste jaar ook koersdirecteur. Hij wordt geassisteerd door oud-baanrenner Robert Slippens, die de functie per 2010 van hem overneemt.

''We zijn vorig jaar op verzoek van het oude bestuur met een aantal enthousiastelingen aan de slag gegaan om een betere financiële basis onder de ronde te leggen'', aldus Boelé.

Conflict

''Helaas ging dat veranderingsproces gepaard met een conflict met de oude bestuursleden onder leiding van voorzitter Wim van Drunen. Dat maakte het er niet eenvoudiger op om deze ronde van de grond te krijgen, maar we zijn desondanks tevreden over het resultaat.''

Het breekpunt tussen de nieuwe en de oude stroming in het bestuur was het inkorten van de ronde.

Boelé: ''Dat compactere schema kwam er vooral op verzoek van de ploegen, met name de internationale teams wilden liever een etappekoers met één weekeinde erin in verband met hun verdere planning in de drukke maand mei."

Aanmeldingen

"Na het bekend worden van het inkorten van Olympia's Tour kregen we direct vele aanmeldingen uit het buitenland binnen en als gevolg daarvan staan onder meer de opleidingsteams van Milram en Garmin-Chipotle en de ploeg van Magnus Backstedt aan het vertrek."

"Vanuit eigen land zijn de betere (continentale) teams aanwezig, waarbij we heel blij zijn met de komst van Theo Bos die voor het Rabobank Continental Team in de ronde debuteert.''

Teams

In totaal zullen dertien Nederlandse teams van start gaan en vijf buitenlandse. Het is de bedoeling om per 2010 ook een vrouwenronde te organiseren onder de naam Olympia's Tour.

Boelé: ''Door twee wedstrijden te laten finishen en meer amusement te bieden, willen we een aankomstplaats meer waar voor hun geld geven. Zodat men niet met een half uurtje wielrennen klaar is.''

Het etappeschema: 19 mei: Amsterdam (ploegentijdrit, 8 km), 20 mei: Hasselt-Genemuiden (170 km), 21 mei: Hoofddorp-Hoofddorp (150 km), 22 mei: Roosendaal-Roosendaal (170 km), 23 mei: Gendringen-Gendringen (160 km), 24 mei: Vaals-Vaals (150 km).