AMSTERDAM - Ook Italië wil het EK voetbal 2016 organiseren. Giancarlo Abete, de voorzitter van de Italiaanse voetbalbond FICG, heeft aangekondigd dat het land zich kandidaat stelt bij de UEFA.

Frankrijk en de combinatie Noorwegen-Zweden zijn de twee andere kandidaten. Schotland en Wales besloten maandag van een gezamenlijke kandidatuur af te zien.

Italië was ook al kandidaat voor het EK van 2012, maar verloor toen verrassend van Polen en Oekraïne. Abete noemde die keuze van de UEFA maandag tijdens een bondsvergadering een 'politieke beslissing'. "De UEFA besloot nieuwe landen een kans te geven in plaats van oude landen met een rijke voetbalhistorie."

Historie

Italië was in 1968 en 1980 al eens gastheer van het EK. Sinds het WK van 1990 werd in het Zuid-Europese land geen eindtoernooi meer georganiseerd. Veel stadions in het land zijn hard aan vervanging toe.

Landen hebben tot maandag de tijd om zich officieel kandidaat te stellen. Op 1 april laat de UEFA dan weten welke landen hun plannen verder kunnen uitwerken. Op 27 mei wordt bepaald welk land de organisatie krijgt toegewezen.