ARNHEM - De gemeente Arnhem heeft jarenlang onvoldoende zicht gehouden op de financiële huishouding van Vitesse, ondanks een miljoenenlening die de gemeente in 2003 aan de voetbalclub had verstrekt.

Dat blijkt uit een maandag gepresenteerd onafhankelijk onderzoek naar de relatie tussen de gemeente Arnhem en Vitesse. In maart vorig jaar schold de gemeente Vitesse nog weer een miljoenenschuld kwijt.

De problemen begonnen toen Arnhem het noodlijdende Vitesse in 2003 ongeveer 10 miljoen euro leende, aldus de onderzoekers van bureau Berenschot.

Toezicht

De gemeente wilde Vitesse van de ondergang redden, maar verzuimde een commissaris aan te stellen die bestuurlijk en financieel toezicht hield.

De gemeente had daardoor geen volledig beeld van het huishoudboekje van Vitesse, aldus de onderzoekers, die werden bijgestaan door een commissie uit de Arnhemse raad.

Inconsequente rapportages

Arnhem schiet als schuldeiser bovendien tekort door genoegen te nemen met inconsequente rapportages. Ook als Vitesse in 2006 wederom in de rode cijfers belandt, is de gemeente onvoldoende op de hoogte.

Het gemeentebestuur en de club verschilden van mening over een mogelijke oplossing voor de financiële problemen, waardoor zij gebrouilleerd raakten, aldus de onderzoekers.

Verrast

Als Vitesse dan in maart 2008 surseance van betaling aanvraagt, reageert de gemeente verrast. Aanvankelijk wil het stadsbestuur niet meewerken aan schuldsanering.

Maar nog diezelfde maand scheldt de gemeenteraad na veel ophef een schuld van in totaal 12 miljoen kwijt. Vitesse betaalt alleen een afkoopsom van 880.000 euro.

Informeren

Het rapport stelt ook dat het Arnhemse college de raad niet altijd goed heeft geïnformeerd. Dat was deels te wijten aan de vertrouwelijkheid die gepaard ging met het dossier-Vitesse.

Door de jaren heen zijn diverse Arnhemse wethouders verantwoordelijk geweest de kwestie Vitesse. Het maandag gepresenteerde rapport wijst geen schuldigen aan.

Reactie

Het college wil het verslag eerst bestuderen alvorens een reactie te geven, aldus een woordvoerster maandag. De Arnhemse gemeenteraad debatteert op 16 maart over het rapport.