ANAHEIM - De Chinese mannenploeg heeft dinsdag bij de wereldtitelstrijd turnen in Anaheim goud gewonnen in de landenwedstrijd. Het Aziatische collectief vergaarde aan zes toestellen 171,996 punten. Daarmee hield China gastland de Verenigde Staten van zich af. De Amerikanen hadden 171,121 punten. Japan (170,708) won brons. Nederland had zich niet gekwalificeerd voor de finale.

China, regerend olympisch kampioen, neemt als wereldkampioen de plaats van Wit-Rusland in. De kampioen van 2001 viel in de kwalificatie zwaar tegen en eindigde als dertiende. Daardoor kwalificeerde de ploeg zich niet eens voor de Olympische Spelen. China was dinsdag als enige ploeg het Amerikaanse geweld de baas.

Tot dat Amerikaanse 'wapengekletter' behoorde vooral de heksenketel die Arrowhead Pond was op de momenten dat de landgenoten bezig waren. Het blijft een jurysport, met juryleden die mogelijk zouden kunnen bezwijken onder druk van duizenden Amerikanen.

Het bracht de ploeg toch niet verder dan zilver, net als twee jaar terug bij de WK in Gent. Maar, waarschuwde de Amerikaanse deelnemer Brett McClure, "We're here to stay. We gaan voor het goud in Athene. We hebben nu laten zien wat we kunnen."

Li Xiao-Peng

Li Xiao-Peng, met 9,672 punten op zowel sprong als brug, zei namens China dat de leidende positie bij de laatste drie onderdelen voor wat extra druk had gezorgd. "Maar uiteindelijk hebben we onze oefeningen als gebruikelijk kunnen afronden."

Teng Haibin moest als laatste Chinees afrekenen met de zenuwen, maar hij deed dat bekwaam. Na zijn oefening aan het rek, bekroond met een 9,725, droeg zijn coach hem als beloning van het podium.