ENSCHEDE - FC Twente heeft in mentaal opzicht weinig hinder ondervonden van de uitschakeling in de UEFA Cup.

Drie dagen na de verloren strafschoppenreeks tegen het Franse Olympique Marseille versloegen de Enschedeërs zondag ADO Den Haag met 1-0.

Blaise N'Kufo maakte in de eerste helft met zijn honderdste eredivisietreffer voor Twente het verschil. De score had hoger kunnen uitvallen, al maakte Twente het zichzelf na rust onnodig moeilijk.

Twente lijkt door de zege al bijna zeker van een nieuw Europees avontuur, komend seizoen. Het elftal van trainer Steve McClaren vergrootte de voorsprong op nummer vijf PSV, dat vrijdag verloor van Heerenveen, tot negen punten.

Champions League

De nummers één en twee spelen in de Champions League, de nummers drie en vier zijn zeker van een plaats in de UEFA Cup. Twente kan PSV zaterdag in een rechtstreekse confrontatie in de Grolsch Veste definitief op achterstand zetten.

De Tukkers blijven bovendien de belangrijkste 'concurrent' van koploper AZ, dat negen punten meer heeft. Ajax, derde op de ranglijst, blijft Twente op drie punten volgen.

Tegen ADO kon McClaren weer een beroep doen op Peter Wisgerhof en Eljero Elia. Wisgerhof was tegen Marseille niet speelgerechtigd, Elia ontbrak met een schorsing.

Rajkovic

Romano Denneboom en Slobodan Rajkovic raakten daardoor zondag hun basisplaats kwijt. Ook Wout Brama en Kenneth Perez, donderdag bij de eerste elf, bleven buiten het team. Theo Janssen en Youssouf Hersi mochten tegen ADO beginnen.

Twente was in de eerste helft veel beter dan ADO. Marko Arnautovic kreeg na tien minuten een grote kans, maar de rechteraanvaller schoot voorlangs. N'Kufo was direct daarna ook dichtbij het openingsdoelpunt. Halverwege de eerste helft was het wel raak.

Op aangeven van Ronnie Stam kopte N'Kufo de bal knap langs doelman Robert Zwinkels: 1-0.

Arnautovic

Direct na de pauze leek Arnautovic het duel te ontdoen van spanning. Het kopdoelpunt van de Oostenrijks international werd echter afgekeurd. ADO hield door het uitblijven van de tweede treffer hoop.

Met het inbrengen van onder anderen Rick Hoogendorp hoopte trainer André Wetzel alsnog een punt over te houden. Verder dan een paar kansen, vooral in de laatste tien minuten, kwam ADO niet.

Degradatieproblemen

De gepromoveerde club zag door het verlies de degradatieproblemen toenemen. De voorsprong op nummer zestien Roda JC is nog maar twee punten.

Twente bleef voor de vijftiende keer op rij ongeslagen in de eredivisie. De laatste nederlaag dateert van 9 november vorig jaar. Toen was AZ met 3-0 te sterk.

Volendam

De vlag was al in top gehesen bij Volendam. De Noord-Hollanders meenden zondag in de thuiswedstrijd tegen NEC ruim een half uur lang eindelijk de laatste plaats in de eredivisie te kunnen verlaten.

Ver in blessuretijd bezorgde Milano Koenders de bezoekers alsnog een zwaar bevochten punt (1-1) waardoor FC Volendam sip afdroop en hekkensluiter bleef.

Beide ploegen waren gebaat bij een overwinning. Volendam kon eindelijk de hatelijke positie van hekkensluiter afstaan aan De Graafschap.

NEC was bij volle winst langs FC Utrecht opgerukt naar de achtste plek, van belang voor de ambitie om ook het volgend seizoen Europees voetbal te spelen.

Patstelling

In de eerste helft was sprake van een patstelling, er was geen tempo en nauwelijks kansrijke momenten. De beste mogelijkheid was voor NEC'er Tim Janssen die doelman Jeroen Verhoeven op zijn weg vond.

In de beginfase schrok Lorenzo Davids van een plotse vrijheid, aan de andere kant pareerde Gabor Babos een inzet van Rowin van Zaanen.

Maar het spel speelde zich vooral op het middenveld af. NEC speelde compact en gaf de snelle aanvallers van de thuisclub geen ruimte. Volendam was allang blij met de 0-0 halverwege, in Nijmegen stond eerder dit seizoen in de rust al 5-0 op het scorebord.

Platje

Acht minuten na de pauze kreeg Volendam-trainer Frans Adelaar de beloning voor zijn dubbele wissel halverwege. Yannick de Wit en Melvin Platje kwamen in het veld.

De laatste scoorde, in tweede instantie, nadat doelman Babos zijn eerste inzet had gekeerd. Er was een vloeiende Volendamse aanval, met hoofdrollen van Aaron Meijers en Van Zaanen aan vooraf gegaan.

Volendam had lang riant uitzicht op de zo belangrijke driepunter, mede omdat een bedroevend zwak NEC in de tweede helft nauwelijks een fatsoenlijke aanval kon laten zien.

Over de treffer van Koenders, die indirect profiteerde van een vrije trap van aanvoerder Youssef El Akchaoui, werd in het vissersdorp nog lang nagepraat.

ZIE OOK:

McClaren prijst karakter van spelers
Sjaal voor N’Kufo na honderdste treffer
Been: Absoluut geen recht op punt

FC Twente - ADO Den Haag