AMSTELVEEN - De Nederlandse hockeyers hebben bij de 25e editie van de Champions Trophy in Amstelveen de eerste averij opgelopen. In de derde wedstrijd tegen Pakistan bleef Oranje op 2-2 steken. De ploeg van bondscoach Joost Bellaart blijft niettemin de grootste kanshebber op een finaleplaats, met de Aziatische rivaal als goede tweede.

De titelhouder deed zichzelf dinsdagavond te kort. Oranje verspeelde twee keer een voorsprong en liet bovendien de meeste kansen liggen. In de resterende groepswedstrijden tegen Argentinië (donderdag) en de B-keus van wereldkampioen Duitsland (zaterdag) kan Nederland zich revancheren.

Trouble Trophy

De Champions Trophy, in 1978 door Pakistan in het leven geroepen, heet al jaren de "Trouble Trophy" in het Aziatische land. Na 1994 wisten de baltovenaars het prestigieuze toernooi niet meer te winnen. Het dieptepunt kwam in 1999 in Brisbane, toen Pakistan op de zesde en laatste plaats eindigde en daardoor degradeerde. De viervoudige wereldkampioen (1971, 1978, 1982, 1994) herstelde zich redelijk van dat fiasco, maar de glorietijden van weleer laten nog op zich wachten.

De Pakistaanse hockeybond, die met bondcoaches uit eigen land niet al te veel geduld heeft, overweegt weer op de buitenlandse toer te gaan om bij de Olympische Spelen in Athene 2004 een medaille te bemachtigen. Hans Jorritsma leidde in 1994 Pakistan naar de wereldtitel, ten koste van Nederland. De huidige bondscoach Tahir Zaman was speler in die kampioensploeg.

Vacature

"We zoeken opnieuw een internationale topcoach", liet een Pakistaans bestuurslid weten. "Hij moet het team vooral agressiviteit en strijdlust bijbrengen. Die eigenschappen hebben we nodig om de Europese grootmachten te verslaan. Techniek hebben we genoeg."

Drievoudig winnaar Pakistan was gewaarschuwd voor Oranje. Vorige week woensdag werden de Aziaten in de afsluitende oefeninterland in Amstelveen (2-5) nog bij vlagen weggetikt door de ontketende olympische kampioen. In de eerste twee duels van de Champions Tophy (4-4 tegen Australië, 6-5 tegen Argentinië) bewees Pakistan de offensieve kracht en de defensieve kwetsbaarheid, hetgeen in mindere mate eveneens voor Nederland (4-3 tegen India, 5-3 tegen Australië) opging.

Dreiging

In een vol Wagenerstadion ging er dinsdagavond van Oranje de meeste dreiging uit. Doelman Alam kon in de derde minuut een fraaie backhand van nieuwkomer Reckers nog keren. Kort daarna was hij kansloos bij een handige tip-in van Teun de Nooijer uit een vrije slag van aanvoerder Delmee, 1-0.

Nederland verzuimde daarna de score uit te bouwen. Twee korte hoekslagen van Taekema, de eerste man van Oranje doordat strafcornercollega Lomans geen basisplaats (meer) heeft, leverden geen treffer op en ook kansen voor de flitsende De Nooijer bleven zonder succes.

Strafcorners

Aan de andere kant moest doelman Guus Vogels, bezig aan een sterk toernooi, vooral opletten bij de gevreesde strafcorners van specialist Abbas. In de 27e minuut diende de HGC-keeper te capituleren bij de derde poging van het Aziatische kanon, dat voor de vijfde keer in Amstelveen raak knalde.

Oranje was na de rust net niet koelbloedig genoeg om de derde zege op rij in Amstelveen bij te schrijven. Taekema scoorde weliswaar uit zijn derde strafcorner voor de derde opeenvolgende keer in Amstelveen, maar Jawad herstelde vijf minuten voor tijd opnieuw het evenwicht. Zondag treffen beide ploegen elkaar in de finale wellicht opnieuw.