HAMBURG - NEC heeft het historische optreden in de UEFA Cup afgesloten met een kleine nederlaag.

Hamburger SV was donderdag ook bij de return in eigen huis te sterk voor de Nijmegenaren: 1-0. Ivica Olic maakte het enige doelpunt.

De ploeg van Mario Been was al nagenoeg kansloos voor een plek in de achtste finales na de forse nederlaag vorige week in Nijmegen (0-3).

NEC had in Hamburg een wonder nodig om de opgelopen schade nog weg te kunnen werken. Been wees in de aanloop naar het duel fijntjes op de stunt van zijn ploeg in Moskou, begin december.

NEC boog in de Russische vrieskou een achterstand in de laatste vijf minuten nog om in een zege en hield daarmee de kansen op overwintering in leven. De koploper van de Bundesliga was echter van een ander niveau dan Spartak Moskou.

Hoop

Al na tien minuten verdween het laatste restje hoop bij de Nijmegenaren. Routinier Patrick Pothuizen verloor de bal op eigen helft knullig aan David Jarolim en die stelde spits Ivica Olic in staat om alleen voor doelman Gabor Babos te scoren: 1-0.

Nog geen minuut eerder had Moestafa El-Kabir aan de andere kant namens NEC een goede kans gemist. De linkerspits was naar binnen getrokken, maar schoot net naast. Olic liet meteen daarna zien hoe op Europees niveau met kansen moet worden omgegaan.

De Kroaat verscheen na een kwartier spelen opnieuw oog in oog met Babos. Op aangeven van Marcell Jansen tikte hij de bal echter centimeters naast het doel. NEC kon het tempo van de thuisclub nauwelijks bijbenen en het was aan een gebrek aan scherpte bij de HSV-spitsen te danken dat de Nijmegenaren niet meer treffers te verwerken kregen.

Pech

Bij een van de spaarzame aanvallen van NEC, kort voor rust, had El-Kabir de pech dat zijn schot de buitenkant van de paal raakte. De jonge aanvaller was een van de weinige NEC'ers die wist op te vallen in de Nordbank Arena.

El-Kabir had een basisplaats omdat Been enkele spelers rust had gegeven. De oefenmeester besefte dat voor zijn ploeg de komende week met wedstrijden tegen FC Volendam (competitie) en SC Heerenveen (beker) meer eer te behalen valt dan donderdag tegen HSV.

Wisselen

Been en Jol grepen de rust aan om wat spelers te wisselen met het oog op de komende duels. De Nijmegenaren kwamen in de tweede helft nauwelijks meer in de problemen, raakten zelf door opnieuw El-Kabir nog de paal, en mogen door de kleine nederlaag het Europese podium met opgeheven hoofd verlaten.

Lees ook:

Jol: hopelijk gaat dit nog even door zo
Been trots op NEC