GROOT-BIJGAARDEN - Vlaamse sporters snoepen stevig uit de pot met verboden middelen. Vooral amateurwielrenners weten van wanten. In de eerste helft van dit jaar hebben Vlaamse dopingcontroleurs al bijna evenveel sporters op doping betrapt als in heel 2002. Dat berichtte dinsdag de krant Het Nieuwsblad.

De controleurs voerden in de eerste helft van dit jaar 1247 controles uit. Daarbij liepen 78 sporters, oftewel 6,3 procent, tegen de lamp. In heel 2002 werden 81 Vlaamse atleten betrapt op het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen.

De stijging is niet alleen het gevolg van meer controles, meldde het dagblad. In sommige sporttakken wordt wel degelijk meer doping gebruikt. Vooral in het wielrennen noteerde de Vlaamse administratie een stijging; vorig jaar negentien positieve wielrenners op 613 controles, dit jaar al 41 op 424 controles.

Het gaat dan niet om de grote wielerwedstijden voor de beroepsrenners. Daar voert de internationale wielrenunie UCI zelf de controles uit. De Vlaamse controleurs bezoeken vooral de wedstrijden in de lagere categorieën. "Het vergif van het peloton moet gepakt worden", reageerde Laurent de Backer, de voorzitter van de Belgische Wielerbond, in Het Nieuwsblad "Een kliek van vooral oudere amateurs is verkeerd bezig."