ANAHEIM - De Nederlandse turnsters ontbreken volgend jaar bij de Olympische Spelen in Athene in de landenwedstrijd. Bij de wereldtitelstrijd in Anaheim viel de ploeg maandag al ruim voor het eind van de kwalificatieronde uit de toptwaalf, waardoor de doelstelling niet is behaald. Het is een deceptie voor het team dat twee jaar geleden nog nummer vijf van de wereld was.

Na zes van de acht kwalificatiesessies was de formatie van bondscoach Frank Louter al afgezakt naar de twaalfde plaats, net op de rand. Maar in de zevende sessie passeerde zowel China als Groot-Brittannië Nederland, dat voor de laatste ronde veertiende staat. De 141,196 punten die de ploeg zondag op de eerste dag had behaald, bleken onvoldoende.

Als de turnsters binnen de topachttien blijven, heeft Nederland in Athene twee individuele startplaatsen. De landen die ergens tussen en 28 eindigen, hebben nog maar één startplaats.

Suzanne Harmes weet zeker dat ze vrijdag meedoet aan de meerkampfinale. De Nederlandse staat na 7 sessies op de achtste plaats van de geschoonde ranglijst. In de laatste ronde kan ze onmogelijk nog buiten de beste 24 vallen. Bovendien heeft Harmes nog uitzicht op de toestelfinale op vloer. Met de score 9,400 staat ze nog altijd zesde. Een plaats bij de beste acht volstaat.