AMSTERDAM - Ajax als een van de hofleveranciers van het Belgische nationale elftal - dat is even wennen. Woensdag speelt Oranje in Brussel tegen België en voor het eerst in de geschiedenis van Ajax zitten er meer spelers van de Amsterdamse club in de Belgische selectie dan in die van Nederland. Met Jelle van Damme, Wesley Sonck en de vorige week aangetrokken Tom Soetaers hebben de Rode Duivels drie Ajacieden in de gelederen.

Vroeger had de club uit de hoofdstad nooit zoveel op met Belgische voetballers. In 1985 speelde Walter Meeuws weliswaar als eerste Belg een half seizoen in het rood-wit van Ajax, maar daarna was de club lange tijd niet geïnteresseerd in de voetballers van onze zuiderburen. Belgen voetbalden bij PSV of Roda JC, niet in de Nederlandse hoofdstad.

Van Damme

Door het samenwerkingsverband met Germinal Beerschot Antwerpen kwam daar verandering in. Van Damme, opgeleid bij de fusieclub, was de eerste Belg die de oversteek maakte. Later volgden Sonck en Soetaers, al kwamen zij van andere clubs. In Jong-Ajax speelt nog verdediger Thomas Vermaelen, terwijl op de Toekomst, de jeugdopleiding van Ajax, nog vijf landgenoten van hem worden klaargestoomd voor de oversteek naar de Arena.

Koeman

Volgens trainer Ronald Koeman zit er geen filosofie achter de komst van zoveel Belgen ineens. "Ze spreken Nederlands, dat is een voordeel. Maar als er op de plaats van Soetaers bij Roda JC een Hongaar had gespeeld met dezelfde kwaliteiten, hadden we die gehaald. Hij heeft aangetoond een goede voetballer te zijn en daar hebben we hem op gescout. Niet omdat hij toevallig uit België komt."

Voor de Belgen zelf is het wel prettig dat er veel landgenoten in de selectie van Ajax zitten. "Je kunt onderling toch je eigen taaltje spreken, dat kan wel eens handig zijn", zegt Sonck. "Het is ook leuk om met mensen samen te voetballen die je al wat langer kent. Ik denk dat de Belgen van Ajax ook de toekomst van het Belgisch elftal gaan vormen. Het is goed als je al op jonge leeftijd bij zo'n grote club speelt. Dat kan het Belgisch elftal alleen maar ten goede komen."

Soetaers

Voor Soetaers is de nationaliteit van zijn selectiegenoten niet zo belangrijk. "Ik denk dat de nadruk niet te veel op onze afkomst moet liggen, maar op de kwaliteiten die we hebben als voetballer. Ik ben niet bij Ajax in de functie van Belg, maar als linkeraanvaller. Het is toevallig dat er nu drie jongens uit mijn land bij deze club zitten. Dat is leuk voor mij, maar verder maakt het niet veel uit."

Toch ziet ook Soetaers wel voordelen voor het nationale elftal van België. "Ik zal, als het goed is, bij Ajax veel met Sonck in de aanval spelen. Ook kan het zo zijn dat ik af en toe een linkerflank zal vormen met Van Damme. Voor de verre toekomst van het Belgische voetbal kan dat goed zijn. Maar ik heb nog geen basisplaats bij België en heb pas zes caps op mijn naam. Maar misschien zorgt mijn overgang naar Amsterdam wel voor een snellere plaats in de basis van de nationale ploeg."

Als woensdag de volksliederen klinken, is Soetaers echter vergeten dat hij tegen enkele ploeggenoten speelt. "Dat is leuk in de voorbereiding, maar dat vergeet je op het moment dat je gaat spelen. Dan ben je gefocust op de match." Voor Sonck geldt hetzelfde. "Zodra je gaat spelen, maakt het niet uit tegen wie. Maar vooraf is het wel grappig dat je tegen jongens uit je eigen elftal gaat voetballen."