ANAHEIM - De Nederlandse turnsters hebben zondag bij de wereldtitelstrijd in Anaheim in de kwalificatie voor de landenwedstrijd 141,196 punten behaald. Dat mag als een tegenvaller worden beschouwd. Vooraf was de verwachting dat een score van 144 punten 'veilig' zou zijn. Het team moet nu nog een dag lang wachten. Pas als de hele kwalificatieronde is afgewerkt weten de turnsters of ze hun doel alsnog hebben bereikt: een plaats bij de beste twaalf landen.

Na een kwart van de kwalificatie staat Nederland al op de vijfde plaats, achter de Verenigde Staten, Frankrijk, Canada en Duitsland. Alleen bij een klassering in de toptwaalf mag Nederland volgend jaar bij de Olympische Spelen in Athene een volledig team van zes turnsters inschrijven. Eindigt Nederland bij de nummers dertien tot en met achttien, dan verdient Oranje slechts twee individuele startbewijzen. Dat zou vergeleken met de vijfde plaats van de vorige wereldtitelstrijd in Gent (2001) een enorme tegenvaller zijn.

Sprong

Op het eerste onderdeel, sprong, scoorde nationaal kampioene Suzanne Harmes het best (9,175), maar ook de minst hoge score (Berber van den Berg) was nog een 9,000. Op brug, net nadat de Amerikaanse ploeg onder groot enthousiasme de zaal was binnengetreden, ging het al minder aangezien Mayra Kroonen en Gabriëlla Wammes ten val kwamen.

Balk

Op balk vielen de prestaties vervolgens ook tegen. Wammes (7,537) en Van den Berg (6,775) vielen eraf, hetgeen inhield dat de score van Wammes meetelde in het totaal. De overige drie, Kroonen, Linders en Harmes, hielden zich wel staande. Op vloer viel Wammes wederom, maar de anderen scoorden normaal. De Nederlandse ploeg, gehandicapt door de afwezigheid van Verona van de Leur en Renske Endel, zal de verrichtingen van de andere landen op dinsdag in elk geval zeer gespannen afwachten.