ZÜRICH - Met zijn vierde plaats in het Kampioenschap van Zürich is Michael Boogerd in het klassement om de wereldbeker wielrennen opgeklommen naar de tweede plaats. Leider en titelverdediger Paolo Bettini leek na de Zwitserse klassieker de triomf niet meer te kunnen ontgaan.

De Italiaan eindigde als derde en kwam op 146 punten voorsprong. Nog twee klassiekers resteren dit seizoen: Parijs - Tours en de Ronde van Lombardije. Beide zijn in oktober.

Nardello

Het 90e Kampioenschap van Zürich over 237 kilometer werd gewonnen door Bettini's 31-jarige landgenoot Daniele Nardello. Hij bekroonde een solo van zeven kilometer met zijn eerste klassiekerzege, zes seconden voor Jan Ullrich. De Duitser, onlangs voor de vijfde keer tweede in de Tour de France, kwam in Zürich voor de vierde keer als vice-winnaar over de streep. Eerder deed hij dat in 1997, 2000 en 2001. Ullrich won nog nooit een grote eendaagse wedstrijd met massastart.

De Rabobank wielerploeg, bij deze gelegenheid aangestuurd door jeugdploegleider Frans Maassen, was zeer actief in de slotfase. Boogerd fietste met een grote bandage om zijn linkerbeen, maar dat belette de dit seizoen overal tegenwoordige Nederlandse vedette niet om een aanvallende koers te rijden. In de slotfase opende de Deen Michael Rasmussen het offensief met een solo. Boogerd nam over, maar had op het snellopende vlakke asfalt naar Zürich toe net iets te weinig macht.

Nardello kon de grote versnelling beter rondkrijgen. De Italiaan, winnaar van een tiental semiklassiekers plus een touretappe, demarreerde zeven kilometer voor het einde en hield vol. Jan Ullrichs zette zijn imponerende solo te laat in. De Duitser strandde op zeven seconden van de Italiaanse triomfator. "Een tweede plaats is geen nederlaag", sprak Ullrich monter.