ARNHEM - In de schaduw van Rafael van der Vaart ontwikkelde Wesley Sneijder zich vorig seizoen tot een vaste waarde bij Ajax. Afgelopen week toonde hij omomwonden aan waarom trainer Ronald Koeman zoveel vertrouwen in hem heeft. Zondag legde hij met zijn winnende doelpunt Vitesse over de knie (1-2), een paar dagen eerder maakte hij de belangrijke gelijkmaker in het uitduel tegen Grazer AK, in de voorronde van de Champions League.

Sneijder (19) is daarnaast ook de enige nieuwkomer in de selectie van het Nederlands elftal. Bondscoach Dick Advocaat maakte afgelopen week de spelersgroep (22 man) bekend met wie hij de kwalificatie voor het EK in 2004 wil afronden. "Ik had niet verwacht dat ik daarbij zou zitten", zei Sneijder zondagmiddag direct na afloop van het duel tegen Vitesse. "Het geeft me een goed gevoel tussen al die grote spelers te lopen."

Ibrahimovic en Sonck

De Ajacied, geboren in Utrecht, maar opgeleid in Amsterdam, was tegen Vitesse één van de weinige spelers die een voldoende haalden bij Ajax. Koeman stelde tegen de Arnhemmers zowel Ibrahimovic als Sonck op, waardoor hij afstapte van het beproefde systeem met twee buitenspelers. "Het was duidelijk nog niet goed", analyseerde de trainer. "Maar al met al moeten we heel blij zijn met de drie punten die we hier hebben gehaald."

Gesloopt

Voor Sneijder betekende het nieuwe systeem ook een andere rol in elftal. "Ik moet ook verdedigend veel meer werk opknappen. Maar ook dit systeem ligt me wel. Ik ben toch een speler die andere voetballers kan wegsturen. Met twee spitsen hebben we ook meer aanspeelpunten, dus kun je de bal makkelijker kwijt. Maar fysiek ben ik wel gesloopt."

Ajax had het niet gemakkelijk in Arnhem. Koeman had diverse aanpassingen moeten doen in zijn elftal. Het gemis van Trabelsi en Galasek deed zich voelen. Centraal achterin moest de coach noodgedwongen een beroep doen op middenvelder Yakubu. De Tsjechische aanwinst Grygera schoof door naar de positie van rechterverdediger.

Amoah

Vitesse wist, zeker in de eerste helft, wel raad met zoveel omzettingen. Al in de 14e minuut maakte Amoah met een mooie kopstoot, op aangeven van Fränkel, de openingstreffer. "We hadden toen al verder achter kunnen staan", zei Koeman na het duel.

Vitesse

Ondanks de druk van Vitesse, dat af en toe wel heel gemakkelijk door de onervaren defensie van Ajax snelde, kwamen de Amsterdammers toch op gelijke hoogte. Een splijtende pass van Sneijder werd door Fränkel in eigen doel getikt. Ajax kreeg daarna het duel langzaam beter onder controle, maar moest tot de 86e minuut wachten op de winnende treffer van Sneijder.

De talentvolle middenvelder pikte op de rand van het zestienmetergebied een afgevallen bal op en slalomde door de Arnhemse defensie. Met het puntje van zijn schoen tikte hij de bal achter de kansloze keeper Van Fessem. "Een gelukje", lachte hij later. "Maar de eerste drie punten zijn binnen en dat is op dit moment even het belangrijkste."

Sturing

Vitesse-trainer Edward Sturing was na afloop reeel in zijn commentaar. "Natuurlijk is het zuur dat we het gelijkspel niet hebben kunnen vasthouden, maar aan de andere kant heb ik mijn elftal na de wedstrijd een groot compliment gemaakt. Iedereen heeft gestreden voor wat hij waard was. Als we dit niveau vast kunnen houden, heb ik veel vertrouwen in dit elftal. Al moeten we ervoor zorgen dat we niet alleen tegen de topclubs pieken."