EINDHOVEN - Zwemster Inge de Bruijn laat de drie wereldbekerwedstrijden langebaan deze maand in Europa schieten. De drievoudig olympisch kampioene heeft last van een lichte blessure aan de linkerschouder en geeft er de voorkeur aan om te blijven trainen. De Bruijns ploeggenoten Pieter van den Hoogenband, Joris Keizer en Klaas Erik Zwering zullen wel starten.

Komend weekeinde staat in Parijs de eerste wedstrijd van een serie van drie op het programma. Op 22 en 23 januari zwemt de Philips-ploeg in Stockholm en op 26 en 27 januari in Berlijn. In Frankrijk zullen ook Mark Veens en Johan Kenkhuis hun opwachting maken. In Berlijn worden zij vergezeld door Inge Dekker, Chantal Groot en Ewout Holst.

Verhaeren

De Philips-ploeg van Jacco Verhaeren begon op 2 januari met de voorbereiding op het langebaanseizoen met als hoogtepunt de Europese kampioenschappen in juli in Berlijn. "De wereldbekerwedstrijden zijn vooral bedoeld om ritme op te doen. Ik verwacht daar geen wonderen. We zijn in de opbouwende fase naar de EK", aldus Verhaeren. "Inge heeft voor een andere programma gekozen. Gezien haar schouder is het beter om af te zien van wedstrijdbelasting."

Na deze wedstrijden belegt de trainer met zijn zwemmers vanaf 3 februari een trainingskamp van drie weken in Casablanca. Ook De Bruijn zal daar bij zijn. Van den Hoogenband zal een week korter in Marokko verblijven. Hij zal in de tweede week van de Olympische Winterspelen in Salt Lake City optreden als verslaggever.

Op weg naar de EK in Berlijn zal de Philips-ploeg ook meedoen aan de grandprixwedstrijden in maart in Amsterdam en Dordrecht. In april staan de Nederlandse kampioenschappen op het programma.