ROTTERDAM - Door een goed uitgespeelde aanval en een enorme blunder in de defensie van de tegenstander kon Feyenoord de ongeruste aanhang zondag tijdens de openingswedstrijd van het seizoen voor even geruststellen. De meest bekritiseerde ploeg van de voorbije maanden versloeg NEC (2-1) en heeft na de eerste speelronde twee punten meer dan bijvoorbeeld PSV, titelhouder en ongekroonde kampioen van de voorbereiding.

De vreugde over het goede resultaat kon de zorgen in het Rotterdamse kamp echter niet helemaal wegnemen. Op het door het concert van de Rolling Stones slecht bespeelbare veld van De Kuip wist Feyenoord niet te verbergen dat het nog geen ingespeelde formatie is. Vooral in de eerste helft presenteerde de ploeg zich als een onsamenhangend geheel. De Rotterdammers lieten veel te veel ruimte tussen de linies, konden elkaar moeilijk vinden en kwamen tot geen enkele uitgespeelde aanval.

NEC

Gelukkig voor de thuisploeg wist NEC zich geen raad met het vele balbezit. De tot de UEFA-beker doorgedrongen Nijmegenaren kwamen voor rust tot één goede aanval. De Nooijer bediende Demouge op maat, maar de spits van Jong Oranje vond Zoetebier op zijn weg. De doelman bedankte met zijn fraaie reflex Van Marwijk voor het vertrouwen dat de trainer hem geeft. De oefenmeester houdt zich voorlopig doof voor de roep naar de het laatste half jaar zo sterk presterende Lodewijks en schaart zich volledig achter de Volendammer.

Van Marwijk kan sowieso geen gebrek aan duidelijkheid worden verweten. Het siert de oefenmeester dat hij zijn ploeg na een slechte oefencampagne met vijf nederlagen in vijf internationale wedstrijden niet onder druk van de publieke opinie heeft gewijzigd.

Aanvallers

Nog zonder de geblesseerde Ono en de nog niet speelgerechtigde Ghaly liet Van Marwijk zijn ploeg ook tegen NEC met vier aanvallers (Lazovic, Kuijt, Schreuder, Buffel) beginnen.

Ook de oefenmeester moest tijdens het eerste competitieduel constateren dat het viertal veel te weinig in stelling wordt gebracht. De meest aangewezen aangevers, de centrale middenvelders Van Wonderen en Schreuder, konden het spel van de thuisploeg nog te weinig vorm geven. Van de vier verdedigers is Paauwe eigenlijk de enige die zich met de opbouw van het Rotterdamse spel kan bemoeien.

Van Hooijdonk, Bosvelt

Ook na het vertrek van dragende krachten als Van Hooijdonk, Emerton, Kalou en Bosvelt heeft Van Marwijk er alle vertrouwen in dat hij zijn huidige ploeg kan transformeren tot een ingespeeld en hecht geheel. Twee momenten in de tweede helft voorkwamen dat de oefenmeester een week voor de lastige uitwedstrijd bij Heerenveen al in tijdnood kwam.

Lazovic rondde in de 52e minuut de eerste goede aanval van Feyenoord doeltreffend af en Buffel profiteerde een kwartier voor tijd van een enorm misverstand tussen doelman Gentenaar en verdediger Ebbinge. Een benutte strafschop van Wielaert in de extra tijd kon niet voorkomen dat Van Marwijk voorlopig even in alle rust verder kan bouwen aan een nieuw Feyenoord. Ook tijdens het duel met NEC bleek dat de oefenmeester tijd nodig heeft. De vraag is hoeveel.