ENSCHEDE - Op basis van passie en werklust heeft FC Twente na één wedstrijd in het seizoen 2003/2004 al meer punten veroverd dan uit zes duels vorig jaar. Na een moeizame eerste helft, zette de ploeg het bezoekende RBC Roosendaal na rust onder dusdanige druk dat de Brabanders uiteindelijk bezweken: 3-1.

In theorie kan een ploeg er nog zo goed uitzien, het wil niet zeggen dat de bedoelingen en kwaliteiten op het veld zichtbaar worden. FC Twente kan daar sinds het begin van het seizoen over meepraten, want naar reputaties ziet vooral het aanvallende gedeelte van de ploeg er uitstekend uit.

Kim Christensen (Hamburger SV), Adil Ramzi en Georgi Gakhokidze (beiden eerder bij PSV) hebben het weliswaar niet gered bij de genoemde topclubs, maar moeten in de subtop van de Holland Casino Eredivisie een rol van betekenis kunnen spelen.

Verder bezit Blaise N'Kufo de potentie uit te groeien tot een sensatie. Tijdens de ontmoeting met RBC Roosendaal kwam het viertal echter zelden tot groots spel. De thuisclub begon overtuigend en creëerde enkele kansen, maar kon het goede spel niet lang volhouden. Nadat Christensen in de tiende minuut niet snel genoeg reageerde en N'Kufo een aardig schot losliet, betekende de tegentreffer de ommekeer. Een vrije trap van Tininho kreeg via een muur van Twente-spelers voldoende effect om Jelle ten Rouwelaar in de 23ste minuut te verrassen: 0-1.

Daarna vocht Twente hoofdzakelijk met zichzelf en bleven de Brabanders probleemloos overeind. Voor rust kwam het enige gevaar via een afstandsschot van Sjaak Polak. Dat smoorde in de overvolle defensie. Na rust ging het beter met de thuisploeg. Het was nog steeds niet spectaculair wat de vier creatieve krachten deden, maar zij zorgden wel voor meer raffinement in hun spel. Verder toonden zij net als hun ploeggenoten meer passie. Dat resulteerde in een fors overwicht.

Toch moest Twente tot een kwartier voor tijd wachten op de voorsprong. Eerst lokte Ramzi een vrije trap uit op een ideale positie voor de specialist in vrije trappen Sjaak Polak. De linksback liet die buitenkans in de 52ste minuut niet aan zich voorbij gaan. Daarna reageerde Christensen in de 75ste minuut op een hoge bal vanaf links alert: 2-1. "Wij hadden onszelf in een ideale positie gebracht", wist RBC-trainer Robert Maaskant.

"Met de snelle mensen in de aanval, hadden wij kunnen profiteren van de Twentse pressie. Alleen waren wij bij onze counters veel te onrustig en maakten onvoldoende gebruik van onze kwaliteiten. Omdat wij de 1-0 voorsprong niet uitbouwden, zijn we uiteindelijk onder de druk bezweken."

Tijdens de blessuretijd werd het zelfs 3-1 toen Maikel Aerts bij een hoekschop voor de Brabanders naar voren was gegaan. Bij de tegenstoot die volgde, schoof N'Kufo de bal in een leeg doel.