WAALWIJK - RKC heeft zaterdagavond in Waalwijk verzuimd de koppositie in de eredivisie in te nemen. De overwinning op ADO Den Haag in de eerste ronde van de nieuwe voetbalcompetitie had aanzienlijk groter kunnen uitvallen dan 1-0.

Alleen invaller Iwan Redan, die twee jaar geblesseerd was, wist te scoren. Dat gebeurde in de 66e minuut, toen hij amper vier minuten over het veld draafde.

RKC kreeg tien dotten van kansen. Niet meer dan één leverde een doelpunt op. Cornelisse en Van Diemen zagen meedogenloze doelpogingen op de lat uiteen spatten. Hoogendorp, sinds enige jaren de goaltjesdief in de formatie van coach Jol, richtte bij voortduring naast het doel van Jansen, die al met al niet zoveel reddingen hoefde te verrichten.

ADO Den Haag ontdekte het levensgrote verschil tussen de top van de eerste divisie en de middenmoot van de eredivisie. De kampioen kwam welgeteld tot een goede kans, gecreëerd door Castelen. Die kans kon door Platvoet niet worden benut, omdat hij zwaar werd gehinderd.

RKC werd - financieel noodgedwongen - nogal vernieuwd, vooral achterin, maar speelde net als vorig jaar. De risico's van tegendoelpunten werden ingedamd. Het duel was lang nogal vlak, in afwachting van de eerste treffer. Die liet even op zich wachten. Torma wachtte te lang, Boutahar schoot naast en Hoogendorp miste richting.

Het duel werd pas spectaculair nadat Redan, ingevallen voor Torma, scoorde. ADO trok naar voren, waar niets voor elkaar werd gebracht. De thuisclub deed veel met de extra ruimte, maar niets met de geweldige kansen die dat opleverde.

ADO's coach Israel deed niets af aan RKC's verdiende zege en prees zich gelukkig dat zijn club geen afgang beleefde. Hij miste in zijn basiselftal drie spelers (Saeijs, Van der Leegte en Stroeve). "Wij gaan heus nog wel doelpunten maken en hier bij het goede elftal van RKC zullen nog wel meer ploegen sneuvelen."

Scheveninger Jol, die vele jaren actief was bij ADO, was tevreden met de drie winstpunten. Hij kritiseerde zijn spits Hoogendorp door aankoop Boutahar (van Excelsior) flink te prijzen. "In bepaalde fases hebben we heel goed gespeeld."