AMSTERDAM - Roda JC en Fortuna Sittard gaan fuseren. Vanaf komend seizoen gaan beide Limburgse voetbalclubs op in een nog op te richten fusieclub.

Dat meldt De Limburger maandag. De besturen van beide clubs hebben zich achter het positieve advies van de stuurgroep geschaard. De stuurgroep onderzocht de mogelijkheden van een fusie. Uit onderzoek kwam naar voren dat de clubs afzonderlijk geen bestaansrecht meer hebben.

Het personeel van Fortuna Sittard is inmiddels ingelicht door directeur Hans Erkens.

Stadion

De nieuwe club gaat in Kerkrade spelen, het stadion van Fortuna Sittard wordt een centrum voor talentontwikkeling.

Bronnen rond de club melden dat een aantal ondernemers de nieuwe club financieel wil steunen. Hoeveel geld er beschikbaar komt is nog niet bekend, maar uit een eerdere begroting bleek dat er ongeveer twintig miljoen euro per jaar nodig is.

De komende twee maanden wordt er een financieel- en organisatorischplan opgezet, zodat de fusieclub in de toekomst mee kan draaien op subtop-niveau.

Tegenstander

Stichting Roda JC was tot op heden altijd tegenstander van een fusie, maar ging gisteravond alsnog akkoord.

Ook supporters lieten meermaals merken weinig te voelen voor een fusieclub.

Voorzitter van de club Servé Kuijer stapte in december op wegens bedreigingen van supporters. Fortuna Sittard had ook te lijden onder de onvrede van de fans, de ramen van het clubgebouw werden ingegooid.

Melding

Roda JC stichtingslid Vankan ontkent echter dat de stichting groen licht heeft gegeven voor de plannen. Op de clubsites maken Roda en Fortuna nog geen melding van een fusie.

Fansite Fortunahome.com roept de supporters op om hun onvrede te laten blijken "bij de bestuurders, de beslissingmakers, bij de provincie, bij de media en bij de zakelijke mensen die bewust hebben gekozen om onze club kapot te maken."

Teneergeslagen

Een dolksteek in de rug. Zo voelt het besluit van Roda JC en Fortuna Sittard om te fuseren, aldus voorzitter Richard Coenen van de supportersvereniging van Fortuna. ''We zijn zeer teneergeslagen'', zei hij dinsdag in een reactie.

De stuurgroep Topvoetbal in Limburg grijpt volgens hem veel te hoog. ''Het zijn mooie woorden, maar wij hebben er geen boodschap aan. Er is nog helemaal niks concreets en er is geen enkele garantie dat dit nieuwe FC Limburg in de subtop van de eredivisie zal meedraaien.''

Ambities

De fans van Fortuna zitten volgens Coenen niet te wachten op hoogdravende ambities. ''We leven voor Fortuna. De fans zijn tevreden met een club die in de middenmoot van de Jupiler League acteert. Volgens ons is het ook niet nodig om te fuseren. Sportief gaat het juist weer wat beter en de actie Fans voor Fortuna loopt ook goed. Supporters zijn bereid geld te doneren.''

Het bestuur van de supportersvereniging komt dinsdagavond bijeen. Coenen: ''Dan zullen we ons beraden op mogelijk acties. We zullen alles aangrijpen om deze fusie te dwarsbomen.''