ERFURT - Annette Gerritsen heeft zaterdag bij de wereldbekerwedstrijden in Erfurt brons veroverd op de 500 meter.

De DSB-schaatsster noteerde in de Gunda-Niemann-Stirnemann-Halle een tijd van 38,28 seconden. De zege ging zoals verwacht naar de Duitse rijdster Jenny Wolf, die de afstand in 37,85 seconden volbracht. Yu Jing eindigde als tweede: 38,00.

Margot Boer

Margot Boer vond haar naam terug op de vijfde plaats (38,53) en verzekerde zich daarmee van een startbewijs bij de WK afstanden. Annette Gerritsen had zaterdag dat ticket al veiliggesteld.

Thijsje Oenema kwam tot een tijd van 38,85 (12e) en liep daarmee WK-kwalificatie mis. Ze had onder de tijd van Marianne Timmer (38,78) moeten schaatsen om zich te plaatsen voor Vancouver. Dat lukte dus niet. Timmer had zich voor de tweede 500 meter afgemeld wegens lichte liesklachten.

Groenewold

Renate Groenewold heeft de bronzen medaille op de drie kilometer veroverd. De TVM-schaatsster kwam in de Oost-Duitse stad tot een tijd van 4.06,60.

De zege ging naar Martina Sablikova. De Tsjechische schaatsster scherpte in Erfurt het baanrecord aan tot 4.03,66. Daniela Anschütz pakte zilver in 4.05,14.

WK

Groenewold stelde met haar prestatie een WK-ticket veilig. Datzelfde gold voor Jorien Voorhuis, die verrassend sterk presteerde en als vierde eindigde: 4.06,82.

Het derde ticket ging naar Diane Valkenburg, die als achtste eindigde: 4.07,61. Wereldkampioene allround Paulien van Deutekom eindigde, een week voordat ze haar titel moet verdedigen, teleurstellend als elfde: 4.08,36. De TVM-rijdster mist hierdoor de WK op deze afstand.