AMSTERDAM - Fatima Moreira de Melo stopt met hockeyen.

Dat maakte de oud-international bekend in een zaterdag verschenen interview op de website van het tijdschrift Revu. "Het is mooi geweest zo."

Met het Nederlands team won Moreira de Melo in 2008 olympisch goud. In 2006 had ze met de ploeg ook al het WK gewonnen en in 1999, 2003 en 2005 werd ze met de hockeyvrouwen Europees kampioen. Ook won ze verschillende keren de Champions Trophy.

Oranje

Na de gewonnen olympische finale in Beijing had Moreira de Melo al afgezwaaid bij Oranje. Sindsdien was de 30-jarige hockeyster ook nauwelijks meer in actie geweest voor haar club Rotterdam.

"Na de Spelen nam ik een lange rustperiode om te kijken of ik niet alleen overspannen of oververmoeid was, maar nu de tweede helft van het hockeyseizoen nadert en ik me helemaal goed voel heb ik er nog steeds geen zin in."

Raemon Sluiter

Dat haar vriend, tennisser Raemon Sluiter juist aan een comeback bezig is, maakte de beslissing voor Moreira de Melo eenvoudiger. "Zijn hervonden plezier in het trainen, terwijl ik juist heel blij was dat ík niet hoefde, maakte wel het contrast tussen onze motivatie duidelijk en verscherpte mijn beeld dat ik er klaar mee ben."

Moreira de Melo speelde 257 interlands, waarin ze 35 keer scoorde, maar was behalve hockeyster ook al actief als zangeres en tv-presentatrice. Sinds enkele jaren is de blondine het boegbeeld van de Rabobank en daarmee een voorname exponent van de vercommercialisering van de hockeysport.