MELBOURNE - Serena Williams heeft zaterdag in Melbourne voor de vierde keer in haar loopbaan de Australian Open gewonnen.

De als tweede geplaatste Amerikaanse tennisster won in de finale met grote overmacht van de Russische Dinara Safina: 6-0 6-3.

Williams mag zich nu bovendien nummer één van de wereld noemen. Ze verdringt door haar eindzege de Servische Jelena Jankovic van de eerste plaats.

Williams

Williams, die met zus Venus vrijdag ook al de dubbeltitel veroverde, boekte haar tiende grandslamtitel in het enkelspel. Safina won nog nooit een grandslam, maar was wel een keer eerder verliezend finaliste op Roland Garros.

Safina

De jonge Safina (22) begon uiterst nerveus aan de eerste set. Ze maakte drie dubbele fouten in haar eerste opslagbeurt. Williams toonde geen genade en liet haar opponente alle hoeken van de baan zien. Ze stond Safina in de eerste set slechts acht punten toe.

Haar eerste gamewinst behaalde de Russische pas in de tweede set. Ze brak meteen de eerste servicebeurt van Williams. Safina wist daarna nog twee keer haar eigen opslagbeurt te behouden, maar was geen partij voor de ijzersterke Amerikaanse.

Safina bereikte ondanks haar kansloze nederlaag wel de nummertweepositie op de wereldranglijst.

Dubbelspel

Bob en Mike Bryan hebben zaterdag op de Australian Open hun zevende grandslamtitel binnengehaald. De Amerikaanse tweeling won in de dubbelspelfinale met 2-6 7-5 en 6-0 van de Indiër Mahesh Bhupathi en zijn partner Mark Knowles van de Bahamas. Het was alweer de derde eindzege voor de Bryan-broertjes op het toernooi in Melbourne.

De als tweede geplaatste tweeling leek na de eerste set (2-6) op een verrassende nederlaag af te stevenen. Het breekpunt kwam in de tweede set. Na de zwaarbevochten setwinst van de Bryans boden Bhupathi en Knowles in het derde bedrijf geen weerstand meer: 6-0.

Bhupathi staat zondag weer in een finale. Met landgenote Sania Mirza neemt hij het in het gemengd dubbelspel op tegen Française Nathalie Dechy en de Israëliër Andy Ram.
 

Serena Williams wint Australian Open