ERFURT - Sven Kramer heeft vrijdag zoals verwacht de wereldbekerwedstrijd over vijf kilometer gewonnen. In Erfurt kwam de 22-jarige schaatstopper tot een tijd van 6.16,02. Dankzij dat resultaat stelde de Fries meteen deelname aan de WK afstanden op die afstand veilig.

Kramer was in de Oost-Duitse stad wederom een klasse apart. Nummer twee, de Noor Havard Bokko, had zes seconden meer nodig: 6.22,38. Bob de Jong veroverde het brons: 6.23,45.

De VPZ-schaatser hield Wouter Olde Heuvel nipt achter zich (6.23,72) en lijkt daarmee ook de beste papieren te hebben voor het derde WK-ticket op deze afstand.

Climax

De strijd om het derde startbewijs kreeg in de laatste ronde een onverwachte climax. Terwijl Olde Heuvel in 32,0 seconden naar de finish reed, snelde de 'diesel uit Leimuiden' in 29,7 tellen naar de streep waardoor hij uiteindelijk 0,27 seconde rapper bleek.

Achteraf verklaarde De Jong dacht voldoende te hebben aan een tijd rond de 6.26. Hij dacht namelijk dat een plek bij de beste drie Nederlanders voldoende was voor WK-plaatsing en richtte zich daarmee op de tijd van Verheijen (5e in 6.26,47).

Die TVM'er kon zich volgens de regels echter plaatsen dankzij zijn hoge ranking op de WB-ranglijst, iets waarvan De Jong niet op de hoogte was. ''Dat hoorde ik eigenlijk te weten'', erkende de olympisch kampioen. ''Maar ik wist niet dat er voor deze afstand andere regels golden dan bijvoorbeeld voor de 1000 meter. Ik ben blij dat het toch nog goed uitpakt.''

Teleurstelling

Voor Olde Heuvel was de teleurstelling groot. De Tukker reed een prima EK allround en leek vooral op de 5000 meter een stabiele wereldtopper te worden. Door een ultieme demarrage van De Jong kan hij de WK (op die afstand) echter vergeten.

Naast Kramer, Verheijen en De Jong kwalificeerden ook Annette Gerritsen en Simon Kuipers zich inmiddels voor de WK. Beide eindigden op de 500 meter als vierde. Kuipers kan alleen nog in theorie door zijn rivalen worden achterhaald.

De andere tickets op de 500 meter lijken te gaan naar Jan Smeekens, Marianne Timmer (zesde bij haar rentree) en Margot Boer. Het laatste ticket bij de mannen wordt naar verwachting een strijd tussen de DSB'ers Mark Tuitert en Stefan Groothuis. Dat duel wordt zaterdag beslist.