KERKRADE - Zoals verwacht acteerde een nagenoeg ongewijzigd PSV vrijdag tijdens de rumoerige competitiestart bij Roda JC in de stijl van het vorige seizoen. De regerend kampioen speelde sober, controleerde de wedstrijd en zag spits Matejea Kezman weer tweemaal scoren. Vanwege een slecht Eindhovens kwartiertje voor rust met twee tegentreffers was dat echter niet voldoende voor de zege: 2-2. Door rode kaarten voor Addo en Sonkaya beëindigde de thuisploeg het duel met negen man.

Al op de eerste wedstrijddag van de competitie kon trainer Guus Hiddink vanaf de bank constateren dat hem nog een hele klus wacht. Ingegeven door een tekort van 10 miljoen euro over het vorige seizoen oordeelde voorzitter Harry van Raaij dat PSV dit seizoen eigenlijk alleen maar beter kon worden. De preses besefte terdege dat hij zijn coach niet van spectaculaire versterkingen had kunnen voorzien. De Eindhovenaren hadden echter geen basisspeler verloren, drie huurlingen teruggehaald en zich bovendien versterkt met reservedoelman Rob van Dijk.

Doelstellingen

Van Raaij durfde daarom voor aanvang van het seizoen wederom hoog in te zetten. Prolongatie van de landstitel en verder komen dan de eerste ronde van de Champions League, omschreef de voorzitter zijn grootste doelstellingen. Een bezoekje bij Roda JC leerde echter niet hoe het huidige PSV veel beter kan worden dan het vorige seizoen toen nauwelijks kansen werden weggegeven en Mateja Kezman maar liefst 35 competitietreffers scoorde.

Zonder de van een operatie aan zijn zaadbal herstellende Arjen Robben beschikt PSV echter over te weinig spelers met extra klasse. Natuurlijk heeft Kezman maar een klein kansje nodig. Dat zag je wel weer in de elfde minuut toen hij op aangeven van Dennis Rommedahl de openingstreffer maakte. Zijn gelijkmaker na rust was van een nog hoger niveau. Ook Mark van Bommel staat meestal wel zijn mannetje op het middenveld, al bediende de international zich ook tegen Roda JC van enkele onnodig harde overtredingen.

Niet-begrijpend

De overige spelers van PSV gedijen het liefst in een hecht ingespeeld systeem. Wanneer het loopt, zoals vorig seizoen zo vaak in de competitie, voert iedereen keurig zijn taak uit. Als het even niet gaat, neem het laatste kwartiertje van de eerste helft tegen Roda JC, kijken te veel spelers elkaar niet-begrijpend aan. Zo ook John de Jong. De van Heerenveen teruggehaalde huurling vormde wegens de blessure van Robben met Kezman het Eindhovense spitsenkoppel. Park, eerste keus als maatje van Kezman, verving de geblesseerde Groninger op links.

Verdwaald in zijn eigen strafschopgebied vergreep De Jong zich aan de benen van Yannis Anastasiou. De Griekse spits benutte de door scheidsrechter Ruud Bossen toegekende strafschop zelf: 1-1. PSV wankelde en kwam vlak voor rust zelfs op achterstand toen Kevin van Dessel ongehinderd vanaf ruim 25 meter hard raak kon schieten: -1.

Verdedigen

Roda JC kon in de tweede helft niet voorkomen dat het door PSV ver werd terugdrongen. Zonder de naar Ajax verkochte Tom Soetaers en diens Afrikaanse opvolger Kone, beperkte de thuisploeg zich noodgedwongen door de kleine voorsprong te verdedigen. Dat mislukte al in de 56e minuut toen Kezman de bal keurig in de bovenhoek krulde: 2-2.

Eric Addo, nog eigendom van PSV, maakte het zijn ploeg nog lastiger. Hij kreeg na zeventig minuten zijn tweede gele kaart en moest vertrekken. Hiddink reageerde en bracht de Zwitserse tiener Vonlanthen voor De Jong. Rommedahl raakte de lat en Vennegoor of Hesselink werd als extra aanvaller ingebracht. Roda JC wankelde en verloor twee minuten voor tijd ook Fatih Sonkaya met een tweede gele kaart. Ook met negen man stelden de Limburgers het eerste puntje van het seizoen veilig.