MELBOURNE - Voor Miriam Oremans zijn de Open Australische kampioenschappen voorbij. Ze verloor in de eerste ronde van de als vijftiende geplaatste Amanda Coetzer.

De Zuid-Afrikaanse stuurde de Nederlandse na twee sets (6-1 6-1) naar huis.

Ook Seda Noorlander overleefde de eerste ronde in het enkelspel niet. De Haagse tennisster werd afgeserveerd door de Amerikaanse dubbelspelspecialiste Lisa Raymond: 6-0 6-1.

Serena Williams

Na Andre Agassi heeft ook Serena Williams zich maandag op het laatste moment afgemeld. De Amerikaanse tennisster bleek onvoldoende hersteld van een enkelblessure die ze in Sydney had opgelopen. Williams was als vijfde geplaatst en zou maandag haar eerste wedstrijd spelen tegen de Spaanse Conchita Martinez.

Williams verstuikte vorige week haar enkel tijdens een wedstrijd in Sydney. Ze hoopte haar eerste wedstrijd op de Australian Open dinsdag te kunnen spelen, maar een verzoek daartoe werd afgewezen.

Regen

De 20-jarige Williams werd vorig jaar in Melbourne in de kwartfinales uitgeschakeld door de Zwitserse Martina Hingis. Ook het verloop van de eerste wedstrijden verliep maandag niet volgens plan. De partijen moesten al snel worden onderbroken omdat het ging regenen in Melbourne.

Kuerten verliest

De eerste ronde was voor Gustavo Kuerten, als tweede geplaatst, ook meteen zijn eindstation. Julien Boutter overmeesterde de Braziliaan in vijf sets: 3-6,4-6,7-5,6-3,6-3.

Kuerten leek op weg naar een driesets-overwinning. De 27-jarige Boutter zorgde in de derde set echter voor de ommekeer. De Fransman brak de opslag van Kuerten bij 6-5, hetgeen hem direct setwinst opleverde.

In het vierde bedrijf leverde gravelspecialist Kuerten bij een 3-5 achterstand zijn opslag in door een dubbele fout te produceren waardoor Boutter de setwinst in de schoot geworpen kreeg.

Opslagverlies in de eerste game van de vijfde en beslissende set werd Kuerten uiteindelijk fataal.

Kafelnikov

Jevgeni Kafelnikov (4) en Tim Henman (6) bereikten wel eenvoudig de tweede ronde. De Engelsman walste in drie sets over Todd Larkham heen, De Rus kwam tegen Michael Kohlman geen moment in de problemen, getuige de 6-3, 6-3, 6-2.