ANAHEIM - Renske Endel en Verona van de Leur komen niet in actie bij de wereldkampioenschappen turnen in Anaheim. Bondscoach Frank Louter besloot vrijdag beide kopvrouwen niet in te zetten in de landenwedstrijd, omdat ze hun oefeningen nog niet stabiel genoeg afwerken. Endel heeft last van een enkel en Van de Leur is niet op tijd hersteld van een botkneuzing, ook in de enkel.

Endel heeft nog een kleine kans op deelname, aangezien zij eerste reserve is. Mocht een van de zes Nederlandse turnsters geblesseerd uitvallen, dan komt de winnares van zilver bij de WK in Gent (brug) nog in actie. Voor Van de Leur, vorig jaar bij de WK toestelfinales in de Hongaarse plaats Debrecen winnares van zilver op vloer, zit een optreden in Amerika er niet meer in.

Zes-vijf-vier

De formatie die vanaf zondag aan de kwalificaties van de WK begint, bestaat nu uit Loes Linders, Mayra Kroonen, Suzanne Harmes, Gabriëlla Wammes, Berber van den Berg en Laura van Leeuwen. Het toernooi wordt gehouden volgens de 6-5-4-formule. Dat wil zeggen: een ploeg bestaat uit zes turnsters, op een toestel komen vijf van hen in actie, waarna de beste vier scores tellen.

Harmes en Kroonen lijken zeker van een volledige meerkamp, dus vier toestellen. Voor de rest is Louter er nog niet helemaal uit.

Gat

De doelstelling, een plaats bij de beste twaalf landen, blijft onveranderd. Daarmee zou Nederland zich als team kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2004 in Athene. "Dat moet mogelijk blijven", kijkt Louter vooruit. Donderdag, bij de podiumtraining, analyseerden juryleden het veld en daaruit bleek dat de uitgangswaarden en de scores van Nederland volstaan voor de toptwaalf. "Achter de beste elf, twaalf, zit een behoorlijk gat", kon Louter tot zijn geruststelling constateren.

Voor Endel en Van de Leur is het een bittere tegenvaller dat ze niet in Anaheim mogen turnen. Vrijdagmorgen, lokale tijd, kreeg het duo het nieuws te horen. Ze gingen vervolgens niet mee trainen. "Ik gun ze nu even rust", zei Louter.

Niet betrouwbaar

Het was voor hem een moeilijke, maar duidelijke keuze. "De enkel van Renske is niet betrouwbaar. Beiden konden daardoor al geen vloeroefening doen. Als ik hen in de ploeg zou opnemen, moest ik de andere vier op vloer inzetten en zouden die scores ook allemaal tellen. Zo kun je een foutje niet meer wegpoetsen."

Met Van de Leur in de ploeg zou Nederland haast automatisch altijd iets hoger scoren, stelt Louter. "Zij is een grote naam en dat telt in een jurysport. Zij zou met dezelfde oefening twee- of drietiende meer krijgen dan een ander. Zo werkt dat. Maar als ze niet stabiel genoeg kan turnen, telt dat niet meer mee. Verona en Renske vonden het moeilijk, toen ik ze het vertelde. Logisch. Maar hoewel de keuze moeilijk is geweest, heb ik duidelijk gekozen voor stabiliteit."