AMSTERDAM - Ajax is dit voetbalseizoen favoriet voor de landstitel. Dat blijkt uit een vrijdag gepresenteerde representatieve steekproef van NFO Trendbox onder bijna 350 Nederlanders in de leeftijd van 16 jaar en ouder. Dertig procent van de ondergevraagden koos voor de Amsterdamse ploeg, op de voet gevolgd door landskampioen PSV met ruim een kwart.

De kansen voor Feyenoord worden dit seizoen niet hoog ingeschat. Slechts 7 procent koos voor de Rotterdamse club. Ruim eenderde van de Nederlanders waagt zich niet aan een voorspelling.

De aanhang van Ajax en PSV heeft nog meer vertrouwen in de eigen club. Van alle PSV-aanhangers voorspelt meer dan 90 procent dat hun club landskampioen blijft. Onder de Ajax-fans is dit percentage 84. De Feyenoord-supporters houden het op 31 procent.

Het enthousiamse over het huidige voetbal is afgenomen. Zes van de tien Nederlanders vinden voetbal niet meer zo leuk als vroeger. Onder voetballiefhebbers ligt dit percentage iets lager (56) maar is nog steeds hoog te noemen.

Er is teveel voetbal op televisie, vindt 45 procent van alle Nederlanders en bijna 30 procent van de voetballiefhebbers. Zeven van de tien Nederlanders/voetballiefhebbers ervaart het voetbal als een commerciële aangelegenheid. Volgens ruim 40 procent zijn voetballers maar zakkenvullers. Van alle Nederlanders voelt 3 procent zich mistroostig als de competitie afgelopen is.

De overgrote meerderheid, 63 procent van alle Nederlanders en 81 procent binnen de voetballiefhebbers, is van mening dat scheidrechters de beschikking moeten hebben over elektronische hulpmiddelen bij twijfelgevallen. Zoals wel of geen buitenspel of een doelpunt. In totaal 20 procent staat achter de finaciële injectie van de gemeente aan sommige clubs.