HEERENVEEN - Het schoolvoorbeeld van een schaatser die lekker in zijn vel zit, is momenteel Carl Verheijen. De stayer uit de kernploeg van Gerard Kemkers bereidt zich vanaf maandag in Calgary voor op de olympische vijf kilometer.

Hoewel Verheijen zich niet wist te plaatsen voor de dubbele afstand, gaat hij met een heerlijk gevoel op weg naar Salt Lake City.

Zondag won hij haast terloops de 5 kilometer bij de wereldbeker in Heerenveen. En dat was niet eens de bedoeling. "Zowel ik als ploeggenoot Jochem Uytdehaage had hier helemaal niet de instelling om voor de bovenste plaatsen te rijden. Maar het ging me zo gemakkelijk af, ongelooflijk. Toen ik bij 3 kilometer nog steeds zo makkelijk schaatste, riep Gerard ook: rij nu maar door, zet maar een goede tijd neer."

Goede tijd

Een goede tijd werd het: 6.28,20, sneller was er dit seizoen nog niet geschaatst op de 5000 meter. De vorm van de dag, die had Verheijen zondag te pakken. "Bij het olympisch kwalificatietoernooi had ik de vorm ook toen ik de 5 kilometer schaatste. Drie dagen later was de tien aan de beurt en had ik slechte benen. Dat is schaatsen."

Een week voor de wedstrijden in Heerenveen hadden Uytdehaage (1e) en Verheijen (2e) nog meegedaan aan de EK in Erfurt. Uytdehaage deed het zondag rustig aan (8e), bij Verheijen ging het vanzelf.

Roes

"Ongelooflijk, een week na dat toernooi. Maar het is wel erg lekker om in zo'n roes te zitten. Ons hele team is in de winning mood. Nu moeten we even uit die roes, we gaan morgen gelijk naar Calgary. Eerst gaan we daar uitrusten. Fysiek en mentaal. Even bijkomen in een lekkere omgeving. Daar kun je lekker shoppen of een bioscoopje pakken, daar zijn we wel aan toe."

Gianni Romme, die zich eind december niet wist te plaatsen voor de olympische vijf kilometer, reed zondag op ruim vier seconden van de winnaar naar de tweede plaats. Normaal geen klassering die hem vreugdevol stemt, maar zondag was hij er content mee. "Ik weet zelf ook wel dat ik er nog niet ben, maar ik voel wel dat ik op de goede weg ben. Ik heb nog een flinke periode de tijd voor de tien kilometer van de Spelen."

Dat Romme zich in Thialf tussen Verheijen en nummer drie Bob de Jong in schaatste, vond hij geen revanche voor zijn mislukte vijf kilometer op het kwalificatietoernooi. "Daar was ik helemaal niet mee bezig. Wraakgevoelens werken bij mij niet. Ik schaats het best als ik met een ontspannen en plezierig gevoel het ijs opga. In technisch opzicht ben ik nu ook tevreden. Ik voelde tenminste weer waarmee ik bezig ben."

Romme

Tijdens de driedaagse in Heerenveen vroegen verschillende buitenlanders hem naar de reden van zijn mislukte kwalificatietoernooi. Verwonderd vroegen ze zich af hoe het mogelijk is dat Romme in Salt Lake op die afstand ontbreekt. "Ik heb ze steeds een kort antwoord kunnen geven: that's Holland. Daarmee is alles gezegd. En dan zie je ze knikken. Ze begrijpen uiteindelijk ook wel dat het in Nederland met de brede top zo kan lopen."

Coach Peter Mueller meent dat Romme aan zijn snelheid moet gaan werken in de aanloop naar de Spelen. Romme werkte daar de afgelopen week al aan. "Peter en ik hebben een goed plan gemaakt, waarin ik me volledig kan vinden. Door de trainingen van deze week voelde ik al aan hoe ik vandaag zou gaan schaatsen. Dat gevoel kwam uit. Ik weet weer wat ik aan het doen ben. Echt hard ging het vandaag nog niet, maar het was ook niet krabbeldekrabbel, hark-hark. Laat mij nu maar even lekker gaan trainen."

/DOSSIERSchaatsen