DAKAR - De Japanse coureur Hiroshi Masuoka (Mitsubishi) heeft zondag samen met zijn Franse co-piloot Pascal Maimon, de eindzege van Parijs-Dakar zeker gesteld. De zestiende etappe werd door de Belg Grégoire de Mévius gewonnen.

Na 9436 kilometer te hebben afgelegd, kon Masuoka zijn eerste winst in de prestigieuze autorally vieren. Hij behield ruim 22 minuten voorsprong op de winnares van de vorige editie, Jutta Kleinschmidt. "Vorig jaar had ik veel geluk, deze keer was het geluk aan de zijde van Masuoka", aldus Kleinschmidt.

Overigens was autofabrikant Mitsubishi de grote overwinnaar bij de auto's. De eerste acht coureurs reden Parijs-Dakar in een Mitsubishi. Het Nederlandse duo Leyds/Blom eindigde in de laatste rit op de 17e plek. In de eindrangschikking werden ze geklasseerd als 31e met een achterstand van ruim 38 uur op Masuoka.

Bij de motoren ging de eindzege naar de Italiaan Fabrizio Meoni. Hij behield na zestien loodzware etappes ruim drie kwartier voorsprong op de Zuid-Afrikaan Cox. Eric Verhoef kwam in de laatste rit als achtste over de finishlijn en daarmee eindigde hij als veertiende in de eindklassering.

Bij de vrachtwagens ging de overwinning naar de Russen Tchaguine/Yakoubov. Ze hadden ruim vier uur minder nodig dan hun Tsjechische concurrenten Loprais/Kalina om de zestien etappes af te leggen. De Nederlander Jan de Rooy werd zondag vierde en kwam in de eindrangschikking op de zesde plek.