FC Twente verknalt debuut Bos

ENSCHEDE - FC Twente heeft zaterdagavond bij de herstart van de competitie in de eredivisie op eigen veld met 2-1 gewonnen van Vitesse.

Bij FC Twente zijn de veranderingen, die in de korte winterstop plaats vonden, vooral van toepassing op de verdediging. Aanvoerder Rob Wielaert vertrok naar Ajax, Peter Wisgerhof (oud-NEC) werd zijn vervanger. Hij maakte zaterdag een solide debuut voor zijn nieuwe club, nam meteen de rol van dirigent op zich en waagde zich ook enkele malen mee naar voren.

Links naast Wisgerhof speelde de Serviër Slobodan Rajkovic. De bikkelharde Chelsea-huurling mocht wegens een FIFA-ban na het spugen naar een scheidsrechter tijdens de Olympische Spelen nog niet voor de Tukkers in actie komen. Zijn optreden lijkt slechts van tijdelijke aard, over enkele weken is de knieblessure van de Braziliaan Douglas genezen.

Slop

Vitesse kende geen mutaties in de selectie, maar reorganiseerde wel de technische staf. Trainer Hans Westerhof werd op de voorlaatste dag van 2008 uit zijn functie gezet, clubicoon Theo Bos kwam van FC Den Bosch, hij moet de Arnhemse ploeg uit het slop halen.

Bos nam meteen maatregelen, stapte over op een systeem met twee in plaats van drie aanvallers. Mads Junker, door Westerhof vaak genegeerd, had in Enschede een basisplaats, naast Santi Kolk die vroeg in de tweede helft geblesseerd moest worden vervangen door de nu gepasseerde jongeling Ricky van Wolfswinkel.

Voorsprong

In de eerste helft had FC Twente niets te duchten van de bezoekers waar de juiste eindpass ontbrak. De thuisclub kwam in de 19e minuut verdiend op voorsprong. De manier waarop was kolderiek.

Na een hoekschop van Kenneth Perez kopte de nu als middenvelder geposteerde Sebastien Sansoni bijna in eigen doel. Via Frank van der Struijk kwam de bal bij Blaise N'Kufo die eerst de paal raakte, maar in tweede instantie toch zijn tiende competitietreffer maakte.

Gelijkmaker

Een kapitale blunder van Sander Boschker was kort na rust de aanleiding voor de plotse Arnhemse gelijkmaker. Sansoni zag tot zijn eigen verbazing de dwarrelende bal na een schot van grote afstand via de vingertoppen van de Twentse doelman in het net ploffen (1-1).

Tot opluchting van Boschker bleef zijn fout zonder kwalijke gevolgen. Perez maakte ruim een kwartier voor het slot de 2-1, hij scoorde fraai na een technisch hoogstandje van Eljero Elia die in tegenstelling tot Wielaert niet naar Ajax mocht vertrekken.

NUwerk

Tip de redactie