Smeets stunt tegen Ivantsjoek

WIJK AAN ZEE - Nationaal schaakkampioen Jan Smeets is het Corus toernooi in Wijk aan Zee begonnen met een stunt. Hij versloeg zaterdag in de eerste ronde met de zwarte stukken de Oekraïense grootmeester Vassili Ivantsjoek.

De 23-jarige Smeets, de schaker met de laagste rating (2601), versloeg daarmee de deelnemer met de hoogste rating (2779). Ivantsjoek staat derde op de wereldranglijst.

Jacob Stellwagen begon het jaarlijkse toptoernooi met een remise tegen de Slowaak Sergei Movsesian. De derde Nederlander, Loek van Wely, kwam puntdeling overeen met de Cubaan Leinier Dominguez.

Winnaars

De Noor Magnus Carlsen en de Armeniër Levon Aranion, de twee winnaars van het Corus Schaaktoernooi in 2008, openden eveneens met remise. Carlsen deelde het punt met de Teimoer Radjabov uit Azerbeidzjan en Aronian deed hetzelfde met de Chinees Wang Yue.

Smeets deelt na de eerste dag de koppositie met Sergei Karjakan uit Oekraïne, de enige andere schaker uit de grootmeestersgroep die het volle punt pakte. Karjakan won van de Rus Aleksander Morozevitsj.

NUwerk

Tip de redactie