De Rooy handhaaft derde plaats

BUENOS AIRES - Trucker Gerard de Rooy is in de 31e Dakar Rally op de derde plaats geëindigd. De 28-jarige Brabander evenaarde daarmee de eindklassering die hij in 2004 behaalde.

De Rooy werd in de veertiende en laatste etappe, een 227 kilometer lange proef van Cordoba naar Buenos Aires, vierde.

De eindzege in de beruchte woestijnrally, die voor de eerste keer werd verreden in Zuid-Amerika, ging naar de Rus Firdaoes Kabirov. Hij won in zijn Kamaz de laatste etappe en hield zijn belangrijkste belager, vijfvoudig winnaar Vladimir Tsjagin, net achter zich. Het verschil in tijd in de eindstand tussen de Russen was 3.39 minuten.

Tevreden

De Rooy kan terugkijken op een goede rally. Hij won drie etappes en zat vrijwel dagelijks bij de eerste drie. ''Tevreden ben ik zeker. Ik heb twee slechte dagen gehad'', reageerde de transportondernemer uit Son.

''Twee keer verloor ik een half uur. Kijk maar naar mijn achterstand op het eind, 59.56 minuten. Dat betekent dat ik de overige dagen niet voor de Kamaz mannen heb hoeven onder doen. Ik ben ook trots. Het was een teamprestatie van jewelste.

Uitvallers

Ergernis was er ook bij De Rooy. Hij kon moelijk verkroppen dat de organisatie (ASO) voortdurend proeven inkortte en uitvallers weer liet invallen. Ook het feit dat de trucks dagelijks helemaal aan het eind van de dag moesten starten, kon zijn goedkeuring niet wegdragen.

''Volgens mij heeft de organisatie totaal geen belangstelling voor de vrachtwagens. We hangen er maar een beetje bij. Ik heb het wel gehad met de ASO en denk er hard over volgend jaar de Afrika Race te doen.''

Slotetappe

De Spanjaard Marc Coma verzekerde zich van de eindzege in de Dakar Rally bij de motoren. Hij had de woestijnrally ook al in 2006 op zijn naam gebracht. Coma kwam in de slotetappe als zesde binnen, maar zijn koppositie in het klassement kwam niet in gevaar. Hij had bijna anderhalf uur voorsprong op de Fransman Cyril Despres.

De Nederlandse motorrijders presteerden beter dan ooit in de rally. Niet eerder was het voorgekomen dat er drie bij de eerste vijftien eindigden. Frans Verhoeven, winnaar van twee etappes, was de beste op de achtste plaats. Henk Knuiman belandde op de negende plaats en Teus Visser werd vijftiende.

De Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers bracht in stijl de Dakar Rally bij de auto's op zijn naam. Hij won de laatste klassementsproef. Beste Nederlander was René Kuipers (BMW) op de achttiende plaats.

NUwerk

Tip de redactie