Kuipers en Boer houden zich staande bij WK

MOSKOU - Simon Kuipers en Margot Boer hebben na de eerste dag van de wereldkampioenschappen sprint uitzicht op het podium. De DSB-schaatsers staan zaterdag respectievelijk derde en vierde in de tussenstand.

Het duo trok zich in de ijsbaan van Moskou niets aan van de Oranjemalaise die zich kenmerkte door valpartijen van Annette Gerritsen, Erben Wennemars en een struikelpartij van Stefan Groothuis. Kuipers en Boer bleven koel en sloegen vooral op de 1000 meter hard toe.

Specialisten

Kuipers eindigde op de kilometer als tweede (1.08,93), vlak achter de Amerikaan Shani Davis: 1.08,84). Daardoor maakte hij veel tijd goed op de erkende specialisten van de 500 meter en steeg de Spaarndammer naar plek drie.

De achterstand op de Zuid-Koreaanse klassementsleider Kyou-Hyuk Lee bedraagt slechts 0,21 seconde. De Japanner Keiichiro Nagashima staat tweede, op 0,02 van Lee.

Fit

Twee weken geleden bij de NK sprint kon Kuipers niet overtuigen, maar toen kon hij een keelinfectie als excuus aanvoeren. ''Nu ik fit ben, laat ik ook zien dat ik keihard kan schaatsen'', sprak Kuipers. ''Dat is fijn.''

De voorbereiding van de Noord-Hollander liep vanwege de valpartij van Erben Wennemars enigszins in de war, maar Kuipers wist desondanks zijn concentratie te behouden. En dat is hij zondag ook van plan.

''Een WK gaat over vier afstanden. Op dit moment heb ik nog niets. Het is nu zaak om de focus te houden en nog twee goede afstanden te schaatsen en dan weten we wat het heeft opgeleverd.''

Boer

Net als Kuipers, staat ook Margot Boer er goed voor. De schaatsster uit Woubrugge reed een degelijke 500 meter en zegevierde vervolgens op de 1000 meter.

De pupil van Jac Orie liet na 1.16,29 (baanrecord) de klok stilstaan en bleef zodoende Anni Friesinger voor: 1.16,48. ''Ik heb mezelf wel verbaasd'', erkende Boer. ''Maar ik weet dat ik hard kan schaatsen, maar het is natuurlijk wel mooi als op de 1000 meter alleen Anni in je buurt kan blijven.''

Hoop

Het klassement wordt aangevoerd door Beixing Wang uit China. Titelverdedigster Jenny Wolf staat tweede op 0,43 seconde achter. Yu Jing is derde. Boer staat maar 0,05 seconde achter deze onbekende Chinese en heeft daarom ook hoop op een WK-medaille: ''Als ik zondag weer twee goede afstanden rijd, is het podium in zicht.''

Tip de redactie