'FINA neemt pakkenkwestie serieus'

SINGAPORE - De wereldzwembond FINA wil in maart een duidelijk reglement hebben voor het gebruik van de 'snelle' zwempakken.

De federatie heeft dit tijdens het driedaagse congres van de zwemcoaches in Singapore laten weten.

"Het is nog even afwachten of het echt gaat gebeuren. Maar het is wel duidelijk geworden dat de FINA de kwestie rond de pakken serieus neemt'', zei coach Jacco Verhaeren zaterdag vlak voor vertrek uit Singapore.

"De bond deelt de bezorgdheid van de coaches en heeft aangekondigd stappen te ondernemen.''

Controle

De afgelopen maanden was er geen controle op het gebruik van de pakken. Tijdens de Europese kampioenschappen kortebaan in december vroegen de coaches op initiatief van Verhaeren in een gezamenlijke petitie aan de FINA om duidelijke regels.

De bond heeft binnenkort een bijeenkomst met de fabrikanten van de pakken. "Er zit in ieder geval beweging in. Het lijkt erop dat we nu in ieder geval voor de WK in juli weten waar we aan toe zijn.''

Congres

De FINA organiseerde voor het eerst een congres voor de coaches. Verhaeren was zeer te spreken over het initiatief.

"Het was zeer positief. Het is ook fijn verhalen van andere coaches te horen en technische informatie te krijgen.''

Kalender

De trainers hebben ook hun mening kunnen geven over de kalender van de FINA. Op initiatief van de coaches worden de wereldkampioenschappen kortebaan vanaf 2010 verschoven van april naar december.

Het toernooi moet dan worden afgewisseld met de EK in het 25 meterbad.

"Dit voorstel moet nog wel definitief worden goedgekeurd op het congres van de FINA in maart, maar ik ga ervan uit dat het erdoor komt.

Toppers

Met de verschuiving van de WK naar december zijn we in ieder geval verzekerd van de aanwezigheid van veel toppers uit de hele wereld. "Dat was de laatste jaren niet bepaald het geval'', stelde Verhaeren.

NUwerk

Tip de redactie