Lee wint 500 meter, Kuipers zesde

MOSKOU - Titelverdediger Kyou-Hyuk Lee is uitstekend begonnen aan het wereldkampioen sprint. De Zuid-Koreaanse schaatser won zaterdag in Moskou de 500 meter in een tijd van 34,96 seconden.

Keiichiro Nagashima uit Japan eindigde als tweede in 35,01. De Chinees Fengtong Yu werd derde in 35,08.

Simon Kuipers was met 35,44 de beste Nederlander. Hij noteerde de zesde tijd. Mark Tuitert eindigde met 35,69 als dertiende.

Groothuis

Nederlands kampioen Stefan Groothuis struikelde bij de eerste meters na de start en kan daardoor een goede eindklassering vergeten. De DSB-rijder noteerde uiteindelijk 38,06 seconden.

Wennemars

Erben Wennemars komt dit wereldkampioenschap sprint niet meer in actie. De Zwollenaar kwam in Moskou op de 500 meter ten val en raakte daarbij geblesseerd.

De schaatser van TVM wordt naar een ziekenhuis in de Russische hoofdstad vervoerd, zodat er nader onderzoek kan plaatsvinden.

Eerste diagnose

Wennemars werd in het ijsstadion onderzocht door de ploegdokter van DSB, Gé van Enst. De eerste diagnose luidt dat de sprinter wordt gekweld door een bovenbeenblessure.

"Hij gaat nu naar een ziekenhuis om röntgenfoto's te maken van zijn bekken en heup'', aldus Van Enst. "Eén ding is zeker. Hij schaatst dit toernooi niet meer.''

Teleurstellingen

"Dit zijn stevige teleurstellingen, stuk voor stuk'', aldus TVM-coach Gerard Kemkers. "Het ijs is ' brekerig', we dachten juist dat dat een beetje in ons voordeel zou zijn.''

Wennemars was goed begonnen aan de 500 meter. Hij noteerde een openingstijd van 9,88 seconden. "Dat is eeuwen geleden'', zei Kemkers. "Erben was een hele goede race aan het rijden. Dit is zonde.''

NUwerk

Tip de redactie