Feyenoord onderuit in Heerenveen

HEERENVEEN - Ook zonder hoofdcoach Gertjan Verbeek kan Feyenoord verliezen. Onder leiding van interim-coach Leon Vlemmings ging de Rotterdamse crisisclub vrijdagavond met 3-1 onderuit bij SC Heerenveen.

Gezien de hectische periode waarin de wegzakkende middenmoter verkeert, kwam de nederlaag niet onverwacht. Dinsdag komen beide teams elkaar in De Kuip opnieuw tegen in de achtste finales van de KNVB-beker.

De spelers van Feyenoord stonden in het volgepakte Abe Lenstra Stadion onder hoogspanning. Woensdag hadden ze ten slotte Verbeek unaniem weggestemd, met steun van de Raad van Commissarissen.

Geheel tegen de zin in van de directie en het legioen moest de oud-bokser zijn functie daarom neerleggen. Technisch directeur Peter Bosz en assistent-coach en clubicoon Wim Jansen toonden zich solidair.

Het afserveren van de populaire Verbeek door de muitende spelers leidde de afgelopen dagen tot woedende reacties onder de Rotterdamse aanhang.

Onthaal

Vijf kwartier voor het begin van de wedstrijd kreeg Feyenoord dan ook een warm onthaal van de eigen fanatieke fans bij het stadion. De naam van Verbeek werd door de Rotterdamse aanhangers hard gescandeerd en luide verwensingen vielen de toch wel ietwat geïmponeerde spelers ten deel.

De vijandige houding van het legioen ten opzichte van de eigen ploeg was later ook op het veld goed te merken.

De pijnlijke ontvangst in Heerenveen deed voor Feyenoord het ergste vrezen voor de wedstrijd. Maar dat viel reuze mee. Na een aarzelend begin hadden de Rotterdammers, in een vertrouwde Verbeek-opstelling, het beste van het spel. Feyenoord speelde gedreven (met name Makaay en Van Bronckhorst), geconcentreerd en goed georganiseerd.

Nielsen

Toch leidde de thuisploeg bij de rust met 2-1. Kristian Bak Nielsen (kopbal) en Danijel Pranjic (schuiver in verre hoek) profiteerden van passief verdedigingswerk bij Feyenoord, dat dankzij een technisch hoogstandje van Roy Makaay tussendoor verdiend op 1-1 was gekomen.

Met kansen voor Biseswar (lat), Slory, Makaay en Van Bronckhorst was de roodwitte brigade in de eerste helft zeker de gevaarlijkste ploeg.

Furieus

Na de rust opende Heerenveen furieus. Beerens, Bak Nielsen en Kalou (ex-Feyenoord) stuitten evenwel op doelman Timmer. Invaller Bruins was namens de bezoekers dicht bij 2-2. Maar een meevaller was Feyenoord in deze zorgelijke tijden niet gegund.

Invaller Smarason besliste het duel in de 71e minuut uit een fraaie aanval: 3-1. Daarna schalde de naam van Verbeek weer veelvuldig door het stadion.

De Friese fans zongen vrolijk mee. Zij bewaren immers goede herinneringen aan de oud-bokser, die SC Heerenveen in de voorgaande vier jaar steevast aan Europees voetbal hielp.

Vlemmings

Leon Vlemmings, interim-coach van Feyenoord, was niet geheel ontevreden met zijn debuut in de eredivisie.

De nederlaag incasseerde hij grootmoedig. "We moeten door en we gaan door'', betoogde de 38-jarige Brabander.

Kop van jut

Kevin Hofland stelde na de wedstrijd zonder blikken of blozen vast: ''Ik ben de kop van jut.'' Hofland vindt dat hij in de media en door het publiek als één van de hoofdschuldigen wordt aangewezen voor het ontslag van Verbeek.

''Ik ben een van de ouderen, een van de verantwoordelijke spelers. De laatste tijd ben ik met Giovanni van Bronckhorst veel in de pers gekomen.

Nu ben ik de kop van jut, maar dat doet me niks. Ik ben speler van Feyenoord en daar doe ik m'n uiterste best voor. Natuurlijk krijgen we als spelers nu allemaal verwensingen naar ons hoofd, maar we moeten antwoord geven op het veld'', aldus Hofland.

Op de vraag of hij ergens spijt van heeft, was Hofland duidelijk. ''Nee.'' De verdediger liet voor de camera van Eredivisie Live weten niet van plan zijn om na te trappen in de richting van Verbeek. ''Ik ga er verder niks over zeggen.''

Makaay

Ook Feyenoord-spits Roy Makaay wilde  weinig kwijt over de hectische dagen die de Rotterdammers achter de rug hebben.

''Gio heeft al genoeg gezegd over wat de afgelopen dagen is gebeurd'', doelde Makaay op de woorden van aanvoerder Giovanni van Bronckhorst. Die verklaarde donderdag onder meer dat de spelers unaniem het vertrouwen in Verbeek hebben opgezegd. ''En daar wil ik het bij laten'', aldus Makaay voor de camera van Eredivisie Live.

De ervaren aanvaller vond dat Feyenoord ondanks de moeilijke omstandigheden aardig speelde tegen de Friezen. ''Ik denk dat daar weinig op aan te merken was. We moeten het spel dat we hebben laten zien de komende dagen doortrekken.''

Over het legioen dat zich tegen de selectie keerde zei Makaay: ''We wisten dat het publiek zo zou kunnen reageren. Natuurlijk baal je dat het publiek tegen je is, en of dat terecht of onterecht is laat ik aan anderen over.''

Heerenveen - Feyenoord

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

NUwerk

Tip de redactie