Motorcoureur Despres wint, Coma blijft leider

CORDOBA - De Franse motorcoureur Cyril Despres heeft vrijdag de dertiende etappe van de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De KTM-rijder was de snelste in de klassementsproef tussen de Argentijnse plaatsen La Rioja en Cordoba.

Vanwege hevige regenval hadden de organisatoren de etappe ingekort naar 220 kilometer. De Spanjaard Marc Coma noteerde de tweede tijd en behield met nog één dag te gaan de leiding in het algemeen klassement.

Coma, winnaar van de Dakar Rally in 2006, verdedigt zaterdag in de laatste etappe (227 kilometer) een voorsprong van 1 uur 28 minuten en 3 seconden op Despres.

De Fransman was donderdag ook al de snelste in de twaalfde etappe. Despres won in totaal al vier etappes tijdens de rally door Zuid-Amerika.

Frans Verhoeven was op de tiende plaats de beste Nederlander. Hij gaf op zijn KTM ruim zeven minuten toe op Despres. Ook in het klassement is Verhoeven op de achtste plek de eerste Nederlander. Henk Knuiman staat negende.

Auto's

De strijd om de eindzege in de Dakar Rally bij de auto's gaat tussen twee coureurs van Volkswagen: de Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers en de Amerikaan Mark Miller.

De Villiers verdedigt zaterdag in de laatste etappe van de monsterrace door Zuid-Amerika een voorsprong van 2.20 minuten op Miller. De Amerikaan snoepte vrijdag tijdens de dertiende etappe vijftien seconden van zijn achterstand af.

Roma

De zege in de klassementsproef, over 220 kilometer van La Rioja naar Cordoba, ging naar de Spanjaard Joan Roma (Mitsubishi). Krzysztof Holowczyc uit Polen eindigde in zijn Nissan als tweede.

Miller zette de zevende tijd neer, De Villiers werd achtste. De Volkswagen-coureurs moesten ruim veertien minuten toegeven op Roma. René Kuipers (BMW) was op de veertiende plek de beste Nederlander.

In het algemeen klassement staat de Amerikaan Robby Gordon (Hummer) derde, op bijna anderhalf uur van de rivaliserende Volkswagens.

Tip de redactie