FIFA opent biedingsprocedure WK's 2018 en 2022

ZÜRICH - Nationale voetbalbonden kunnen sinds vrijdag meedingen naar de organisatie van de wereldkampioenschappen voetbal in 2018 en 2022.

De FIFA heeft de bonden een informatiebrief gestuurd, waarin wordt gevraagd de interesse voor 2 februari kenbaar te maken. Nederland stelt zich samen met België kandidaat voor een van beide toernooien.

Kandidaten voor de organisatie moeten in juni 2010 bij de FIFA een zogeheten bidbook inleveren.

Een delegatie van de wereldvoetbalbond bezoekt in de maanden daarna de aangemelde landen. In december 2010 maakt de FIFA vervolgens de organisatoren van de WK's bekend.

Gastheer

Zuid-Amerikaanse landen zijn uitgesloten van deelname, aangezien het WK van 2014 in Brazilië is. Afrikaanse landen mogen alleen meedingen naar het WK van 2022, omdat Zuid-Afrika volgend jaar al gastheer is.

Naast Nederland en België heeft onder meer Japan al kenbaar gemaakt een van beide wereldkampioenschappen te willen organiseren.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter zei onlangs nog ook een gezamenlijke kandidatuur te verwachten van Spanje en Portugal. Ook rekent hij op grote interesse uit China, Qatar, Mexico, de Verenigde Staten, Rusland en Australië.

Kanshebbers

In bedekte termen zei de Zwitser in Engeland één van de belangrijkste kanshebbers voor 2018 te zien.

Geïnteresserde landen moeten de beschikking hebben over twaalf stadions met een capaciteit van minimaal 40 duizend plaatsen en een stadion van minimaal 80 duizend plaatsen voor de openingswedstrijd en de finale.

Tip de redactie