Elfstedenvereniging nu 'koninklijk'

AMSTERDAM - De organisatie achter de Elfstedentocht, de Vereniging De Friesche Elf Steden, mag zich voortaan 'koninklijk' noemen. Koningin Beatrix heeft besloten de vereniging het predicaat te verlenen.

Dat werd donderdagavond bekendgemaakt bij de viering van het honderdjarig bestaan van de vereniging in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden.

Het doel van de vereniging is het organiseren van de Elfstedentocht, indien mogelijk elk jaar. Zo ver komt het meestal niet.

Vorst

Zelfs de recente vorstperiode was niet voldoende. Voor een schaatstocht langs de Friese elf steden is ruim twee weken strenge vorst nodig, zowel overdag als 's nachts. Het ijs moet minimaal vijftien centimeter dik zijn. De laatste Elfstedentocht dateert van 4 januari 1997.

Sinds 1909 vond de Elfstedentocht vijftien keer plaats. De tocht kent een schaatswedstrijd en -toer, die beide op dezelfde dag en over dezelfde route worden gereden. In 1986 werd de 'tocht der tochten' uitgereden door kroonprins Willem-Alexander, die was ingeschreven onder de schuilnaam W.A. van Buren.

Vakgebied

Om in aanmerking te komen voor het predicaat 'koninklijk' moet een organisatie een zeer belangrijke plaats innemen in het vakgebied, van landelijke betekenis zijn en in principe minstens honderd jaar bestaan. Nederland telt momenteel ongeveer 550 koninklijke bedrijven, instellingen en verenigingen.

Tip de redactie