Sprinter Martina in de wachtkamer

LAUSANNE - Sprinter Churandy Martina zal in elk geval tot eind januari moeten wachten of hij terugkeert als medaillewinnaar in de officiële boeken van de Olympische Spelen.

Donderdag probeerde het Olympisch Comité van de Nederlandse Antillen (NAOC) bij het internationaal sporttribunaal CAS de diskwalificatie van de Antilliaan op de 200 meter in Peking te laten terugdraaien.

Martina eindigde in de Chinese hoofdstad als tweede achter olympisch kampioen Usain Bolt, maar werd later uit de uitslag geschrapt omdat hij buiten zijn baan was gekomen. De diskwalificatie gebeurde pas na een protest van de Amerikanen.

CAS

Uitsluitsel kreeg Martina donderdag niet in Lausanne. Het is zelfs maar de vraag of het CAS de zaak van NAOC tegen de internationale atletiekfederatie IAAF officieel in behandeling neemt. De Italiaanse rechter professor Luigi Fumagalli liet weten zich eerst te buigen over de vraag of het CAS wel bevoegd is om een oordeel te vellen.

In het positieve geval wordt dan eind januari ook direct uitspraak gedaan, omdat donderdag wel alle partijen in Lausanne gehoord zijn. Naast Martina zelf waren dat de manager van de sprinter en directeur Remco Tevreden van het Antilliaans Olympisch Comité en vertegenwoordigers van IAAF en het Amerikaans Olympisch Comité (USOC).

Zilver

Overigens heeft Martina de zilveren medaille al in bezit. De Amerikaan Shawn Crawford profiteerde in Peking van de diskwalificatie van de Antilliaan en van zijn landgenoot Wallace Spearmon. Als aanvankelijke nummer vier ontving hij zilver, maar later gaf hij de plak aan Martina.

Crawford gaf in Peking direct aan de medaille niet te willen hebben en het niet eens te zijn met het late en discutabele protest van de Amerikanen. Het Amerikaans Olympisch Comité bracht echter donderdag een verklaring in van Crawford, waarin hij aangeeft dat het nooit zijn intentie is geweest de officiële uitslag te beïnvloeden, maar uit respect voor Martina gehandeld te hebben.

Belangen

Remco Tevreden was redelijk positief na een dag binnen te hebben gezeten. ''Het was zeker de moeite waard om deze zaak aanhangig te maken. We hebben laten zien achter onze sporters te staan en voor hun belangen op te komen als dat nodig is.

Daarnaast is de zaak groter dan alleen onze zaak. Ook al verliezen we dit, het gevolg zal in elk geval zijn dat de regels in dit soort kwesties in de toekomst scherper en beter dan in Peking zullen worden nageleefd.''

Wanneer het CAS exact uitsluitsel geeft, is onbekend. ''Ons is eind januari gezegd'', aldus Tevreden. ''We hebben hier in elk geval een aantal pijnpunten naar voren kunnen brengen. Er zijn door de Amerikanen en de IAAF in Peking veel zaken door elkaar gehaald. Vraag is of dat voldoende is om de uitslag terug te draaien'.''

Tip de redactie