Teambaas Toyota eist prestaties

KEULEN - Toyota moet komend seizoen races winnen in de Formule 1. Alleen dan is het voortbestaan van de Japanse renstal gegarandeerd. Dat zei teambaas John Howett donderdag in Keulen bij de virtuele presentatie van de nieuwe bolide.

Toyota is nog de enige Japanse autofabrikant die actief is in de Formule 1. Eind vorig jaar zette Honda zijn renstal te koop omdat het te zwaar was getroffen door de economische crisis. Toyota draait ook heftige verliezen, maar houdt de renstal vooralsnog in leven.

''Het betekent wel dat we zullen moeten presteren'', zei Howett. ''Dit team kan werkelijk alleen nog bestaan door te winnen. We zullen er dus alles aan moeten doen om komend seizoen uitstekende prestaties te leveren.''

Glock

De afgelopen zeven jaar is het Toyota niet gelukt een grand prix te winnen. Vorig seizoen eindigde het team als vijfde in het WK Formule 1. Timo Glock reed eenmaal naar de tweede plaats en Jarno Trulli werd een keer derde.

Toyota investeerde volgens een rapport van de Formule 1 in 2008 ongeveer 300 miljoen dollar (230 miljoen euro) in de renstal. ''De financiƫle crisis raakt iedereen in de Formule 1, ook de sponsors. Wel is Toyota gevoeliger voor de klappen omdat het een Japans bedrijf is'', vertelde Howett. ''We moeten laten zien dat we competitief zijn.''

Kosten

De nieuwe Toyota werd donderdag alleen op internet onthuld. Dat was om de kosten te drukken. De TF109 vertoont gelijkenissen met de Ferrari voor 2009 (F60), die maandag werd gepresenteerd. De bolide heeft een brede voorvleugel en een hoge, smalle achterkant.

NUwerk

Tip de redactie