'De wil was er niet meer'

ROTTERDAM - Gertjan Verbeek concludeerde woensdagochtend tijdens de training dat er een onwerkbare situatie was ontstaan tussen hem en de spelersgroep van Feyenoord.

"De wil was er niet meer. Het was uitgewerkt. Dan moet je eerlijk zijn tegen jezelf en tegen de club", zei hij redelijk monter woensdagavond tijdens een persconferentie in De Kuip.

Volgens Verbeek waren er tijdens de ochtendtraining een paar "dingetjes" voorgevallen. "Er was iets gebeurd in de groep, maar ik wist niet wat. Maar ik voelde het al bij het betreden van het veld."

Hij vervolgde: "De spelers keken me niet meer aan. Het ging vooral om de non-verbale communicatie. De training verliep ook teleurstellend. Daaruit heb ik mijn conclusies getrokken en ben ik naar de directie gestapt."

Gudde

Algemeen directeur Eric Gudde schrok in het spoedberaad met Verbeek van de woorden van zijn trainer. "Gertjan zei tegen mij dat hij een vechter is. Maar dat hij niet tegen windmolens wilde en kon vechten. De chemie tussen hem en de spelersgroep was tot op het nulpunt gedaald."

"Hij sprak van een onwerkbare situatie. Ik kon toen niet anders dan hem op non-actief stellen. Een besluit waarmee ik zeer veel moeite had en heb. Gertjan heeft bij Feyenoord niet van iedereen een faire kans gehad. Dat vind ik buitengewoon spijtig. Hij heeft met volle overtuiging uitvoering gegeven aan het topsportbeleid dat we hier hebben ingevoerd."

Gudde heeft woensdag ook overwogen om zijn functie neer te leggen. De voormalig directeur van de belastingdienst in Rotterdam had het naar eigen zeggen emotioneel heel moeilijk met het vertrek van Verbeek, Bosz en Jansen.

"Rationeel sta ik er anders in'', liet hij woensdagavond weten. "Ik denk er nog wel heel wisselend over. Maar Feyenoord moet door en ik ook. Met Leon Vlemmings voorlopig op de bank. We hebben een klemmend beroep op hem gedaan om de honneurs waar te nemen. Na ruggenspraak met Verbeek heeft hij daarmee ingestemd. Gelukkig maar.''

Geweldige club

Verbeek: "Ik ben altijd eerlijk en open geweest. Dat kan ik helaas niet zeggen van de spelersgroep. Ik vind dat ze zichzelf daarmee heel erg te kort doen en hebben gedaan. Toch hoop ik op een positief effect op de resultaten. Feyenoord is en blijft een geweldige club. Ik voel me ook niet beschadigd. Maar leuk is anders. Toch kan ik hier vrede mee hebben."

Verbeek (46) staat vanaf donderdag op non-actief. Zijn contract liep bij Feyenoord door tot medio 2011. De Rotterdamse club zal de contractuele afspraken bij ontslag, naar verluidt een jaarsalaris, respecteren.

Bosz

Peter Bosz zegt dat hij nergens spijt van heeft als technisch directeur. ''Mijn vertrek heeft één voordeel. Nu hoef ik ook geen vragen meer te beantwoorden of ik al heb bijgetekend. Overigens, dat kan ik nu wel zeggen, dat had ik toch niet gedaan'', verklapte Bosz met een glimlach.

Hij was de afgelopen drie seizoenen verantwoordelijk voor het technisch beleid. Bosz stelde de spelersgroep samen en haalde ook Verbeek vorig jaar zomer naar Feyenoord. Door de aanhoudend zwakke resultaten kreeg de opgestapte technisch directeur veel kritiek uit de achterban.

Teleurgesteld

''Of ik beschadigd ben? Dat zal de toekomst uitwijzen. Ik ben wel enorm teleurgesteld dat we deze opdracht niet samen tot een goed einde hebben kunnen brengen. De koers was en is goed. Er is bovendien keihard gewerkt, met open vizier. Maar soms zie je ook een huwelijk tussen twee goede partners stranden. Gewoon omdat het niet werkt. Dat is heel jammer, maar ik blijf warme gevoelens koesteren voor Feyenoord.''

ZIE OOK:

Fotoverslag Verbeek en Feyenoord
Verbeek, Jansen en Bosz verlaten Feyenoord

Vlemmings tijdelijk opvolger Verbeek
Fans Feyenoord zeer sceptisch

Been ontkent contact met Feyenoord

Onrust bij De Kuip

Tip de redactie