MELBOURNE - Tennisser Matwé Middelkoop heeft woensdag als enige Nederlander de tweede ronde bereikt van het kwalificatietoernooi voor de Australian Open. Hij versloeg in de eerste ronde de Chileen Paul Capdeville in drie sets: 6-3 2-6 6-4.

Jesse Huta Galung en Michel Koning slaagden er niet in hun openingspartij in Melbourne te winnen. Huta Galung ging onderuit tegen de Spanjaard Santiago Ventura (6-7 3-6), Koning boog voor de Canadees Frank Dancevic (3-6 3-6).

Middelkoop en Capdeville waren aan elkaar gewaagd, maar de tennisser uit Breda sloeg in de beslissende derde set op het juiste moment toe. De winst van de nummer 259 van de wereld was zelfs een kleine stunt, want Capdeville behoort tot de mondiale top honderd en was als eerste geplaatst in het kwalificatietoernooi.

Huta Galung

Het toernooi is voorbij voor de Nederlandse tennissers Jesse Huta Galung en Michel Koning. Beiden verloren woensdag hun eerste partij in het kwalificatietoernooi.

Huta Galung bleek niet opgewassen tegen de Spanjaard Santiago Ventura. De 23-jarige Noord-Hollander ging onderuit in twee sets: 6-7 3-6. Koning bood nog minder weerstand tegen de Canadees Frank Dancevic: 3-6 3-6.

Rus

Arantxa Rus treft een op papier niet al te gevaarlijke tegenstandster in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi voor de vrouwen. Nederlands hoogst geklasseerde tennisster moet het donderdag opnemen tegen Shannon Golds.

Deze Australische staat 450e op de wereldranglijst. De 18-jarige Rus, vorig jaar winnares van het juniorentoernooi in Melbourne, bezet de 166e plaats.