ZEIST - FC Utrecht moet keeperstrainer Maarten Arts zijn werk laten hervatten. Dat heeft de arbitragecommissie van de KNVB dinsdagavond beslist.

Arts, conditietrainer Rob Druppers en de assistenten John van Loen en David Nascimento werden eind oktober door de club op non-actief gesteld. De chemie binnen de technische staf was volgens het bestuur van de Utrechtse voetbalclub weg.

Arbeidsovereenkomst

''De arbitragecommissie gebiedt FC Utrecht Arts toe te laten om zijn werkzaamheden in de functie van keeperstrainer te kunnen hervatten in dezelfde vorm en hoedanigheid als vermeld in zijn arbeidsovereenkomst'', staat er in het vonnis van dinsdag.

Arts liet het als enige van de vier tot een arbitragezaak komen. De anderen hebben inmiddels een akkoord met de club over ontbinding van hun contract.

Geruchten

De vier assistent-trainers waren negatief en zeer arrogant, zo beweerde de advocaat van FC Utrecht tijdens een hoorzitting in december. Ze roddelden onderling en over de medische staf en brachten geruchten de wereld in.

Arts zou bovendien last hebben van belangenverstrengeling vanwege zijn werk voor een keepersschool in midden-Nederland. De keeperstrainer was echter nooit eerder op zijn gedrag of functioneren gewezen, zei zijn advocate destijds. Bovendien was zijn werkrelatie met trainer Willem van Hanegem en doelman Michel Vorm goed.

Ontslag

De 'soap' bij de Utrechtse club kreeg eind december een vervolg met het ontslag van Van Hanegem. Hij had zich laatdunkend uitgelaten over grootaandeelhouder Frans van Seumeren. In reactie op het ontslag meldde technisch directeur Piet Buter zich ziek.

Ton du Chatinier heeft inmiddels Van Hanegems taken overgenomen, maar beschikt (nog) niet over de juiste papieren. Hij krijgt geen dispensatie van de KNVB. FC Utrecht is nog op zoek naar een oplossing.

Risico

FC Utrecht gaat zo snel mogelijk met Arts om de tafel zitten. ''We kenden de risico's van een dergelijke arbitragezaak'', reageerde voorzitter Jan Willem van Dop dinsdagavond.

''De uitspraak van de arbitragecommissie dienen wij te eerbiedigen en respecteren wij dan ook. We zullen zo spoedig mogelijk met Maarten Arts overleggen over de invulling van het besluit van de commissie.