VOLENDAM - De benefietwedstrijd tussen FC Volendam en Ajax (1-5) trok zaterdag 3480 betalende toeschouwers. Dit waren er minimaal 1520 minder dan voorzichtig was geraamd. De opbrengst voor de Stichting Slachtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam zal, na aftrek van enige kosten, een tegenvaller zijn.

FC Volendam en Ajax hadden vooraf veel werk gemaakt van de benefietwedstrijd, het eerste duel voor beide clubs in het nieuwe jaar. De eerstedivisieclub trekt gemiddeld 3000 toeschouwers. Ajax wordt tegenwoordig door een groot aantal fans vergezeld naar de uitwedstrijden, ook als het nergens om gaat.

Woordvoerder Cor Tol zei zaterdagavond na afloop dat de aanhang van Ajax het had laten afweten. "De regio heeft dat trouwens ook", vond Tol, "Een en ander nog afgezien van het sociale doel."

Emoties waren er zaterdagavond, 54 weken na de ramp in café De Hemel niet, zoals wel het geval was bij de vorig jaar gespeelde wedstrijd tussen oud-Volendam en oud-Ajax met onder anderen Marco van Basten. Op de tribune bevonden zich zaterdag wel 333 directe betrokkenen bij de ramp. Ze waren uitgenodigd door de thuisclub.

De recette leverde ruwweg tien euro per toeschouwer op. De businessleden, die voor deze keer apart moesten betalen, kwamen massaal opdagen. Ajax schonk voor de aftrap per speler een shirt met handtekeningen van de selectie. De koploper van de eredivisie kwam met 22 spelers opdagen. De tricots zullen worden geveild ten bate van de slachtoffers.