AMSTERDAM - Gemeenten die niet willen dat de Tour de France in 2010 de zondagsrust verstoort, hebben de mogelijkheid het evenement binnen hun grenzen te weigeren. Dat schrijft staatssecretaris van Sport Jet Bussemaker (PvdA) in antwoord op Kamervragen van de SGP.

In 2010 start de Tour de France in Rotterdam met een proloog op zaterdag 3 juli. De eerste etappe op zondag 4 juli voert door Zeeland, waar veel gemeenten zich streng aan de zondagsrust houden. Op basis van de gemeentelijke verordening kunnen gemeenten het evenement weren.

Het Nederlands Dagblad meldt dinsdag na een rondgang langs gemeenteraadsfracties in Zeeland en op de Zuid-Hollandse eilanden dat alleen de SGP de Tour niet ziet zitten.

Die partij heeft nergens een meerderheid in de gemeenteraad en dus zal de zondagsrust naar alle waarschijnlijkheid geen problemen voor de Tourorganisatie opleveren.

Overigens staat de route van de eerste etappe nog niet vast. Organisator ASO treedt daarover binnenkort in overleg met de betrokken provincies, gemeenten en Rijkswaterstaat.