ZEIST - De KNVB gaat de komende periode actief op zoek naar vrouwelijke scheidsrechters. De voetbalbond hoopt met het project het tekort aan spelleiders te verminderen.

In totaal zijn er nu 37 vrouwelijke KNVB-scheidsrechters en 350 vrouwelijke verenigingsscheidsrechters. ''Ons doel is om het aantal vrouwelijke KNVB-scheidsrechters het komende half jaar te verdubbelen'', aldus een woordvoerder van de bond.

Ze hebben cursussen van de voetbalbond gevolgd en leiden onder meer wedstrijden in de hoofdklasse van het amateurvoetbal bij de mannen en de eredivisie voor vrouwen.

Grens

''Het vrouwenvoetbal zit enorm in de lift'', zegt de KNVB-woordvoerder. ''Inmiddels is de grens van 100.000 voetbalsters overschreden. Maar bij het aantal spelleiders blijven de vrouwen nog ver achter bij de mannen. Dat willen we veranderen.''

De KNVB verstuurde 15.000 voetbalsters een brief. Op verschillende plaatsen in het land zijn de komende weken informatieavonden, waar onder meer de Nederlandse internationale vrouwelijke scheidsrechters hun ervaringen vertellen. Ongeveer honderd vrouwen hebben zich aangemeld. De KNVB hoopt aan de avonden een aantal cursisten over te houden.