HEERENVEEN - Carl Verheijen en Renate Groenewold doen in februari definitief mee aan de wereldkampioenschappen allround in Hamar. De twee schaatsers van TVM hebben dit dinsdag besloten na overleg met trainer Gerard Kemkers.

Verheijen en Groenewold kwalificeerden zich zondag bij het Europees kampioenschap in Heerenveen rechtstreeks voor het WK.

Met het oog op de WK afstanden in maart in Vancouver twijfelden de twee routiniers aan deelname. ''Maar het WK allround past wel in de voorbereiding op dat toernooi'', zei Kemkers dinsdag.

Laatste toernooi

Voor de 32-jarige Groenewold, die in 2004 in Hamar wereldkampioene werd, is het waarschijnlijk haar laatste allroundtoernooi. Ze richt zich met het oog op de Olympische Spelen op de 3000 en 5000 meter.

Naast Verheijen doen bij de mannen Europees kampioen Sven Kramer en Wouter Olde Heuvel mee aan het WK allround. Bij de vrouwen zijn, naast Groenewold, ook Paulien van Deutekom en Ireen Wüst zeker van deelname. Voor het vierde startbewijs bij de mannen en vrouwen komt een skate-off.

De Jong

Bob de Jong doet volgende week niet mee aan de skate-off voor het vierde en laatste Nederlandse deelnamebewijs voor het wereldkampioenschap allround in Hamar. Het toernooi past niet in de voorbereiding van de 32-jarige schaatser.

De Jong, die rijdt voor VPZ, wil zich volledig richten op de 5000 en 10.000 meter bij de resterende wereldbekerwedstrijden en de WK afstanden in maart in Vancouver.

Eerder meldde ook Koen Verweij zich al af voor de skate-off van 20 en 21 januari. Hij richt zich op het juniorencircuit. Het hoofddoel van de geboren Alkmaarder is het WK voor junioren, dat in februari in de Poolse plaats Zakopane wordt gehouden.